Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Koprivnica – prosvjed protiv RCGO Piškornica i dovoza otpada iz susjednih županija

"To je vodocrpilište važno za cijelu Koprivničko-križevačku županiju. Hrvatska je premalo europskog novca koristila za provedbu održive politike gospodarenja otpadom."

Objavljeno 11.05.2019
Ivona Amidžić

Udruga Zelena Piškornica Koprivnički Ivanec organizirala u subotu na Zrinskom trgu u Koprivnici prosvjed, na kojem se okupilo stotinjak građana, iskazujući protivljenje realizaciji projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica.

Predsjednik Udruge Ivan Jakupić izjavio je novinarima ispred zgrade Gradske vijećnice kako se gradnjom RCGO-a nadomak Koprivnice ugrožava obližnje vodocrpilište Ivanščak. To vodocrpilište, kazao je, važno je za cijelu Koprivničko-križevačku županiju.

“Nedopustiva je dosadašnja praksa dovoza smeća iz cijele sjeverozapadne Hrvatske na odlagalište Piškornica koje se nalazi svega sedam kilometara od središta Koprivnice”, rekao je Jakupić.

Smatra kako projekt RCGO Piškornica nema opravdanja tim više što smo se ulaskom u Europsku uniju obvezali razvrstavati znatne količine otpada na kućnom pragu. Takvom održivom politikom gospodarenja otpadom gubi se smisao gradnje regionalnih centara u obliku kakav potenciraju sve razine vlasti u našoj domovini, dodao je.

“Nama je potreban deponij intertnog otpada, odnosno onog kojeg je nemoguće razvrstati. Ta deponija ne smije biti na ravničarskom, nego na brdovitom dijelu naše županije”, ocijenio je Jakupić. Tvrdi da je do sada Hrvatska koristila premalo europskog novca za provedbu održive politike gospodarenja otpadom.

“Nije nam jasno prema kojim je kriterijima Vlada RH projekt RCGO Piškornica proglasila strateškim projektom”, rekao je dodavši kako dovoženje smeća iz drugih županija u njihovu ne može i ne smije biti strateški projekt.

(Hina)

foto: Facebook (screenshot)

Tagovi: Koprivnica, odlagalište, otpad, piškornica, prosvjed, rcgo piškornica, smeće,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE