Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Kreću prijave za Green Prix, izaberite Greenlidera godine!

Do 27. travnja za Green Prix 2023. mogu prijaviti svi koji su uspješno proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, a svojim kontinuiranim angažmanom ističu važnost klimatskih ciljeva i zelene tranzicije te su pridonijeli zaštiti okoliša.

Objavljeno 31.03.2023
Dorotea Hajduković

Od danas su otvorene prijave za Green Prix 2023.,koji se treću godinu zaredom dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala. U vrlo kratkom vremenu, Green Prix je postao najprestižnija nagrada u Hrvatskoj koja promovira održivost kao najbitniju odrednicu u djelovanju svake organizacije ili pojedinca.  Tako se do 27. travnja za Green Prix 2023. mogu prijaviti svi koji su uspješno proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, a svojim kontinuiranim angažmanom ističu važnost klimatskih ciljeva i zelene tranzicije te su pridonijeli zaštiti okoliša. Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, koji se održava 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine o kojem odlučuje javnost glasovima na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojom djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiče druge na usvajanje održivih vrijednosti. Ovogodišnji kandidati su: David Pejić, mladi poduzetnik koji je proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u Europi. David je ulice New Yorka zamijenio s dvadesetak hektara zemlje u Habjanovcu gdje se nalazi Zrno eko imanje. Hrvoje Jurić, biciklist, avanturist i fotograf koji putuje oko svijeta s biciklom u pratnji svojih najboljih prijatelja, psima Enom i Maxom i ukazuje na posljedice klimatskih promjena. Darija Walter, aktivistica je  i predsjednica Udruge PLANTaža iz Osijeka, koja mijenja lokalnu zajednicu kroz brojne zelene projekte te aktivno djeluje u promidžbi zelenih rješenja. Marina Matijević, pokretačica  web stranice Ja bolji građanin i eko aktivistica, daje korisne savjete o odvajanju otpada. Zvonimir Kalić, mladi poljoprivrednik koji sa svojom obitelji u slavonskom Vrpolju uzgaja konoplju, a zahvaljujući OPG-u zaposlio je brojne Slavonce i tako pokrenuo ruralni razvoj u svom kraju poštujući principe održivog razvoja. Antun Ponoš, urednik je i voditelj emisije ‘Kućni ljubimci’ koja je proslavila uspješne 33 godine, a spasio je više od 100.000 životinja. Matija Žulj je osnivač i direktor agro – tech tvrtke AGRIVI, koja je lider u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje te je proglašen jednim od ambasadora Europskog vijeća za inovacije. Silvija Kolar – Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica, pokrenula je web stranicu Biovrt gdje dijeli svoje znanje o uzgoju zdrave hrane. Lori Brnčić, vlasnica zero waste kafića Filteraj, nudi kupovinu u rinfuzi, a prostor koristi za okrugle stolove gdje obrađuju brojne ekološke teme. Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) vodeće energetske agencije u Hrvatskoj i jedne od najuspješnijih organizacija te vrste koja ove godine slavi 15 godina djelovanja.

Kategorije u kojima se zainteresirane organizacije, kompanije, odgojno-obrazovne ustanove i jedinice lokalne i područne samouprave mogu prijaviti su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Utjecaj na zajednicu (nagrađuju se projekti i inicjative koje su doprinijele postizanju ESG ciljeva u široj zajednici), Misli globalno djeluj lokalno (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje ostvarile najveći iskorak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području), Na mladima svijet ostaje (zeleni projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova ) i Green Startup (nagrađuju se najbolji zeleni startupovi na temu klimatski održivih rješenja, koji su svojom aktivnošću i projektom ostvarili najveći doprinos u široj zajednici). Prijave teku od danas na: https://greencajt.hr/green-prix/ do 27. travnja, a odluku o pobjednicima će donijeti stručni žiri.

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imati će priliku poslušati predavanja s preko 80 međunarodnih i domaćih govornika, te panelista iz čak 10 zemalja svijeta. Klikom na link osigurajte Early bird ulaznice sve do 8. travnja. Sve o Greencajt festivalu dodatno doznajte i putem društvenih mreža FB, IG.

FOTO: Matej Grgić

Tagovi: Green Prix, Greencajt festival, okoliš,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE