Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Krenuo peti po redu natječaj za subvencioniranje stambenih kredita

U ovom se krugu očekuju tri do četiri tisuće zahtjeva, sukladno iskustvima s prošlih natječaja

Objavljeno 29.09.2020
Ivona Amidžić

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je u ponedjeljak, prvi dan zaprimanja zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, zaprimila ukupno 611 zahtjeva koje su banke predale za svoje klijente, objavio je APN na svojim internet stranicama.

APN je jučer počeo zaprimati zahtjeve u sklopu petog po redu natječaja za subvencioniranje stambenih kredita i banke su predale 310 zahtjeva svojih klijenata, a do kraja radnog dana taj je broj gotovo udvostručen.

Direktor APN-a Dragan Hristov rekao je novinarima kako u ovom krugu očekuju tri do četiri tisuće zahtjeva, sukladno iskustvima s prošlih natječaja. Od početka primjene mjere, 2017. godine pa sve dosad podijeljeno je subvencija u vrijednosti oko 240 milijuna kuna, istaknuo je.

Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, zadnji u proljeće ove godine, a po podacima s internetskih stranica Ministarstva graditeljstva, kroz ta četiri kruga odobreno je više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju, dok je u obiteljima koje koriste tu mjeru do sada je rođeno više od 1.750 djece.

APN je ranije ovog mjeseca sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: apn, banke, natječaj, stambeni krediti, subvencioniranje, zahtjevi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE