Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kriza Plenkovićeve vladavine počela je u Zagrebu

Jednak broj mandata za HDZ i SDP, a još više od toga skromnih HDZ-ovih 22 posto

Objavljeno 27.05.2019
Lucija Tokić

Jednak broj mandata za HDZ i SDP, a još više od toga skromnih HDZ-ovih 22 posto, trenutak su neugodnog otrežnjenja za vodstvo stranke koja upravlja državom te vrlo složenom i razvedenom koalicijom, piše u ponedjeljak Jutarnji list, ocjenjujući da je kriza vladavine aktualnog premijera Andreja Plenkovića počela u Zagrebu.

Takav kompliciran savez stranaka i pojedinaca može održavati na okupu jedino stranka s neupitnim izbornim kapacitetom, “kakvom se HDZ činio sve do protekle razotkrivajuće noći. HDZ, pokazalo se, ipak nije stranka iz nježnih bajki Lovre Kuščevića i Gordana Jandrokovića, jer da jest, ne bi valjda baš u Zagrebu ekspresno izgubila toliko teško stečeni primat pred SDP-om i što je, još gore od toga, osvojila manje glasova nego Ruža Tomašić i Hasanbegović zajedno”, piše Jutarnji list u postizbornom komentaru.

Ističu da HDZ nije preuzeo Plenkovićevo osobno samopouzdanje pa se upravo u Zagrebu zahuktala “ozbiljna kriza Plenkovićeva modela upravljanja HDZ-om”.

Dnevnik navodi i da je osim krivih prioriteta, “Plenković uoči izbora imao i strateški pogrešnih odluka, u koje spada i apriorno odbacivanje ideje koaliranja i inzistiranje na tome da je HDZ dovoljno snažan da može sam povući možda i iznad pet mandata. Druga je greška strukturna: to je uporno, nasilno profiliranje HDZ-a kao nečega što HDZ nije niti će ikad biti, čime je Plenković, sad se vidi, na dulji rok prepustio desnim strankama značajan dio potencijalnih glasača HDZ-a”.

Inzistiranje na ovakvoj izbornoj listi, s malo ili nimalo ustupaka unutarstranačkoj konkurenciji, također je, ističe dnevnik, ostavilo traga. Naposljetku, otvaranje pa onda odgađanje ili izostanak snage za rješavanje unutarstranačkih odnosa, pridonijelo je osjećaju nesigurnosti i kod članova i kod potencijalnih glasača, što je olakšalo posao svima koji su eventualno htjeli (i dobrim dijelom uspjeli) minirati ove Plenkoviću važne izbore, piše Jutarnji list.

(Hina)

foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Tagovi: Andrej Pleković, hdz,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE