Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Kruzer “Carnival Magic” sa 756 članova posade uplovio u dubrovačku luku Gruž

Među njima je i 5 Hrvata

Objavljeno 20.05.2020
Marin Marić

Kruzer “Carnival Magic” sa 756 članova posade, među kojima i pet Hrvata, uplovio je u srijedu ujutro u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države.

Osim Hrvata, na brodu kapaciteta 3500 putnika, su i državljani Ukrajine, Rumunjske te manji broj pomoraca iz zemalja okružja, od Slovačke, Srbije i Crne Gore do Makedonije, Albanije i Kosova. Oni će danas i sutra u svoje domovine biti prevezeni charter letovima ili autobusima.
MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata. Koordinator ITF-a (International transport Federation) i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić izrazio je uvjerenja  da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karanteni, ali ipak će se držati mjera vezanih za ovu situaciju.

Prije luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru.

Ivona Pavletić iz Rijeke odahnula je nakon iskrcaja.
“Super je osjećaj. Zdravi smo, živi i sretni. Jedva smo čekali”, rekla je Pavletić, dok je Julijana Krstić iz Srbije istaknula kako je postupak repatrijacije protekao dobro.
“Idem kući, dosta je bilo. Sve je u redu, ali dugo je trajalo. Imali smo i smještaj i hranu, ali svi su uplašeni oko koronavirusa”, istaknula je Krstić.
Sanja Sekulovska iz Makedonije rekla je kako je na brodu bilo sigurno i dobro, a da je i lijep osjećaj opet biti na kopnu.
“Nadam se da ću što prije natrag na brod”, istaknula je Sekulovska.

Repatrijaciju još čeka oko 800 hrvatskih pomoraca
Koordinator ITF-a Perić rekao je kako repatrijaciju vezano za sutuaciju s koronavirusom, još čeka ukupno oko 800 hrvatskih pomoraca.
“Ta brojka se iz dana u dan povećava. Riječ je većinom o časničkom kadru, a dio je i osoblje hotela. Većina tih brodova koncentrirana je na Karabima ili oko Floride”, rekao je Perić.
U povodu dolaska  broda Carnival Magic u dubrovačku luku Gruž, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić dat će izjavu za medije u 12 sati.
Idućeg tjedna u Dubrovnik bi, također u postupku repatrijacije, trebao stići i “Carnival Breeze”.

(Hina) xmarb ysp

Tagovi: dubrovnik, kruzer, luka gruž,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE