Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Kuća Rose Parks na dražbi u SAD-u

Drvena kuća u kojoj je Parks (1913.-2005.) živjela od 1957. spašena je od planiranog rušenja 2017.

Objavljeno 13.07.2018
Alan Srčnik

Obiteljska kuća u kojoj je u Detroitu živjela aktivistkinja za građanska prava crnaca Rosa Parks nakon što je zbog prijetnji smrću pobjegla iz Alabame bit će stavljena na dražbu krajem srpnja, a očekuje se da bi mogla postići cijenu od tri milijuna dolara.

Drvena kuća u kojoj je Parks (1913.-2005.) živjela od 1957. spašena je od planiranog rušenja 2017. kada ju je njezina nećakinja Rhea McCauley kupila za 500 dolara te donirala umjetniku Ryanu Mendozi, koji ju je rastavio i prebacio iz SAD-a u Njemačku gdje ju je, uglavnom vlastoručno, ponovno sastavio u svom vrtu u Berlinu.

Kuća će biti ponuđena 26. srpnja na dražbi u aukcijskoj kući Guernsey’s u New Yorku te se očekuje da bi mogla dosegnuti sedmeroznamenkastu cijenu od čak do tri milijuna dolara. Prikupljena sredstva dijelom su namijenjena zakladi koju je McCauley utemeljila s ciljem očuvanja nasljeđa svoje tete.

Parks je u Detroit doselila 1957., dvije godine nakon što je 1955. odbila ustupiti mjesto u gradskom autobusu u Montgomeryju u Alabami rezervirano za bijelce, čime je postala pionirka pokreta za građanska prava afroamerikanaca u SAD-u. Godinama nakon incidenta, nastavila je dobivati prijetnje smrću, te je dobila otkaz na poslu u lokalnoj robnoj kući.

U kući u Detroitu, koja je bila u vlasništvu njezina brata, Parks je živjela zajedno s još 17 članova obitelji. Do kraja života surađivala je s organizacijama za borbu za ljudska prava. Umrla je 2005. u dobi od 92 godine.

Kuća se mjesecima mogla posjetiti u Mendozinu berlinskom domu gdje je privlačila na stotine posjetitelja, prije nego što je ponovno rastavljena i ranije ove godine vraćena preko Atlantika, na Sveučilište Brown u Rhode Islandu, gdje je bila privremeno izložena. Mendoza se nada da će uspjeti naći stalni dom za nju.

“Ova je kuća podsjetnik da baština gospođe Parks ne počinje i ne završava s jednim danom u 1955., već je njen rad, kao i žrtva koju je podnijela zbog zagovaranja jednakosti i građanskih prava, nastavljen kroz cijeli život”, piše u priopćenju aukcijske kuće.

(Hina)

Tagovi: afroamerikanci, rosa parks,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE