Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kujundžić: Vlada podržava izgradnju novog KBC-a u Osijeku

Za novi KBC potrebne stotine milijuna eura

Objavljeno 21.01.2019
Tamara Lemajić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada podržala ideju izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u Osijeku, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini” a Ministarstvo stoji iza potreba KBC-a kada je u pitanju nabava nove opreme.

Nakon obilaska Zavoda za onkologiju i novog linearnog akceleratora, vrijednog 13,5 milijuna kuna, Kujundžić je rekao novinarima da je novi akcelerator veliki dobitak, ne samo za KBC već i ovaj dio Hrvatske.

Liste čekanja bile su i do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će de facto nestati. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor, istaknuo je Kujundžić.

Ustvrdio je kako se radi o vrlo pozitivnom pomaku u liječenju zloćudnih bolesti, pa vjeruje da će s novim uređajem imati puno bolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika u Slavoniji.

Kujundžić je ocijenio da osječki KBC nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju.

Za novi KBC potrebne stotine milijuna eura

Na pitanje o izgradnji novoga KBC-a u Osijeku Kujundžić je istaknuo da Vlada podržava tu “kapitalnu investiciju na nacionalnoj razini”. Izvori financiranja bit će dugoročni, jer su u pitanju veliki novci, i radit će se o stotinama milijuna eura, što će trebati tražiti iz EU fondova i državnog proračuna.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu nabave novog linearnog akceleratora, jer je KBC godinama radio samo s jednim akceleratorom, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika.

Prošla je godina za nas bila plodonosna, jer je u medicinsku opremu uloženo oko 38 milijuna kuna, ali potrebe i daje postoje. Imamo plan zanavljanja uređaja, od kojih su neki stari 18 ili 20 godina, i nadamo se da će Ministarstvo i dalje imati razumijevanja za naše potrebe, poručio je Zubčić.

Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je kroz Vladin projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC, koja bi se ove godine trebala početi izrađivati.

Očekujemo da će se projektna dokumentaciju raditi minimalno dvije godine, zemljište je osigurano i riješeni su imovinsko-pravni odnosti. To je veliki projekt koji će se raditi dugi niz godina, ali dobro je da smo ga započeli i osigurali prva sredstva, kazao je Anušić.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: kbc osijek, Milan Kujundžić, Osijek,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE