Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Kulturne aktivnosti nisu rezervirane samo za mlade! Rijeka nudi bogat program za osobe starije od 54 godine

Ravnateljica Art-kina predstavila je program "Moja filmska priča". Također, cilj je utemeljenje novog kulturnog centra u sklopu MMSU koji će okupljati bivše radnike zatvorenih riječkih tvornica.

Objavljeno 26.07.2018
Antonela Verković

Aktivnost u kulturi i zabavni sadržaji ne znaju za dobnu granicu! Za to se pobrinulo Riječko Art-kino i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Naime, stvorili su program namijenjen osobama starijima od 54 godine koji će im omogućiti sudjelovanje u brojnim radionicama i filmskim programima. Program nudi priliku priređivanja projekcija odabranih filmova jednom mjesečno, koje će biti otvorene i za sve ostale gledatelje. Volonteri ne moraju biti samo mladi ljudi ili primjerice studenti, sada su to i starije osobe koje će imati priliku volontirati u redovitim programima kina.

Izuzetno bogat kulturni porogram osmišljen je u sklopu natječaja za dodjelu bespovratnih europskih iznosa za programe jačanja uključenja osoba starijih od 54 godine. Iznos bespovratnih sredstava broji nešto manje od milijun kuna, navedeno je na konferenciji za novinare u Rijeci.

Cilj je utemeljenje novog kulturnog centra u sklopu MMSU, koji će okupljati bivše radnike zatvorenih riječkih tvornica te brodogradilišta, danas osobe starije od graničnih 54 godina, a tamo će oni stvarati kulturne programe u suradnji s djelatnicima MMSU i partnerima.

BOGAT KULTURNI PROGRAM

Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković predstavila je program “Moja filmska priča”, kojemu je cilj uključiti starije osobe u djelovanje ovog kina te im približiti filmsku umjetnost. To se u sljedećih godinu dana namjerava učiniti pokretanjem Filmskog kluba 54+, putem kojega će članovi aktivno sudjelovati u kreiranju programa Art-kina usmjerenog na starije osobe. Osim toga, moći će sudjelovati na desetak radionica o igranom, dokumentarnom filmu, snimanju mobitelom te o drugim sadržajima.

MMSU će starije osobe animirati programom “Kultura Dopolavora – jučer, danas, sutra”. Kako je kazao ravnatelj muzeja Slaven Tolj, na ideju su došli dok su tijekom uređenja muzeja u prostoru nekadašnje tvornice Rikard Benčić razgovarali s bivšim radnicima, koji su rado obilazili gradilište. Već tada su razmišljali o pokretanju projekta koji bi uključivao te radnike, a prilika za realizaciju stigla je putem ovog natječaja. Tako će se u suradnji s zaposlenima u nekadašnjim riječkim tvorničkim kompleksima istraživati organizacija kulturnih djelatnosti za radnike u samim poduzećima, poput čitaonica, knjižnica, filmskih i fotografskih sekcija, izložaba i predstava.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da se predstavljeni programi izvrsno slažu sa socijalnom politikom Rijeke, koja je u većoj mjeri posvećena umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Programi su namijenjeni svima onima koji završavaju ili su završili svoj radni vijek a ne žele se osjećati otpisanima te žele dati svoj doprinos zajednici, kazao je gradonačelnik.

(Hina)

Tagovi: Art-kino Rijeka, film, kultura, MMSU, Rijeka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE