Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Lažni električar ukrao novčanik ženi staroj 84 godine

Krađa se dogodila u srijedu, a oštećena građanka tek je poslije shvatila da je žrtva jednoga od mnogih slučajeva u kojima se kradljivci lažno predstavljaju

Objavljeno 14.06.2018
Alan Srčnik

Osamdesetčetverogodišnjoj Karlovčanki u njezinu je stanu novac ukrao nepoznati muškarac koji joj se lažno predstavio kao djelatnik Elektre, izvijestila je u četvrtak karlovačka Policijska uprava koja je nakon tog događaja u gradskoj četvrti Banija ponovno upozorila na pojavu lažnoga predstavljanja te među građanima provodi preventivnu akciju “Zlatna jesen”.

Krađa se dogodila u srijedu, a oštećena građanka tek je poslije shvatila da je žrtva jednoga od mnogih slučajeva u kojima se kradljivci lažno predstavljaju kao službene osobe, djelatnici banaka, zdravstvenih ustanova ili čak policije, kada je, kako se navodi u priopćenju, “primijetila da joj je otuđen novčanik s novcem”.

Glasnogovornica PUK-a Andreja Lenard rekla je Hini da policija provodi preventivne akcije samozaštitnog ponašanja kako bi se smanjio broj lakovjernog nasjedanja građana, posebno onih starije životne dobi. U sklopu akcije dijeli se letak “Zlatna jesen” kojim se upozorava na taj oblik kaznenih djela, a danas će djelatnik za prevenciju Ureda načelnika PUK Mario Sunara stanarima nekih zgrada govoriti o tome kako se treba ponašati u takvim situacijama i kako se mogu zaštititi.

Prema kriminalističkim istragama prijašnjih djela, počinitelj i građane najčešće dovode u zabludu i ulaze im u kuću lažno navodeći da se moraju popisati serijski brojevi njihovih novčanica ili zamijeniti novčanice u stanovima ili kućama kako bi se odnijele u banku, kako se novac mora odnijeti jer mu je istekao rok trajanja, jer je krivotvoren ili jer je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo do promjene novčanica, odnosno da novčanice na sebi moraju imati oznaku “EU” i slično. Za novac na računu prevaranti kažu i da će prestati vrijediti, ako se ne podigne i ne preda im se.

Osim toga, prevaranti koji se lažno predstavljaju kao službene osobe građanima uzimaju otiske prstiju i novac radi usporedbe s pronađenim novcem ili zlatnim nakitom koji je pronađen kod osoba koje su prethodno počinile kazneno djelo, traže da uđu u stan ili kuću radi fotografiranja novca radi usporedbe, pa sve do zahtjeva za “uzimanje novaca radi čuvanja jer se sprema krađa”.

Osim toga, ističe se, policijski službenici prilikom dolaska u stan pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu, a i ostale službene osobe građanima se moraju identificirati.

(Hina

Tagovi: krađa, prevara,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE