Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Lažni “humanitarci” optuženi za prijevaru 18 starijih osoba

Kada bi im starije osobe povjerovale da će dobiti pomoć, okrivljenici su im lažno navodili da moraju potpisati neke dokumente i zatim bi ih odvozili kod raznih teleoperatera

Objavljeno 01.03.2019
Tamara Lemajić

Zbog sumnje da su, lažno se predstavljajući kao djelatnici humanitarnih i drugih organizacija, prevarili 18 osoba starije životne dobi, oštetitvši ih za više od 120 tisuća kuna, osječko Općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv 40-godišnjeg okrivljenika i 32-godišnje okrivljenice.

Okrivljenike tužiteljstvo tereti da su se, od svibnja do studenog 2018. u Osijeku i drugim mjestima u okolici, u nakani da se protuzakonito okoriste, lažno predstavljali kao djelatnici Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb i Ujedinjenih naroda te osobama starije životne dobi i loših imovinskih prilika lažno navodili da će im osigurati pomoć u vidu paketa s hranom i higijenskim potrepštinama, kao i novčanu pomoć.

Kada bi im starije osobe povjerovale da će dobiti pomoć, okrivljenici su im lažno navodili da moraju potpisati neke dokumente i zatim bi ih odvozili kod raznih teleoperatera, gdje bi potpisivali pretplatničke ugovore na osnovu kojih su dobivali razne vrijedne mobilne uređaje koje bi okrivljenici odmah preuzeli i zadržali za sebe.

Teleoperateri su potom račune za korištenje tih uređaja i njihovu kupnju dostavljali osobama koje su prethodno doveli u zabludu.

Državno odvjetništvo tvrdi da su na taj način doveli u zabludu 18 starijih osoba i preuzimanjem vrijednih mobitela pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 127 tisuća kuna, izvijestilo je tužiteljstvo, koje je u optužnici  predložilo produljenje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika.

(Hina)

Tagovi: okrivljenici, prijevara, starije osobe,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE