Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Ljubavna priča najveće ruske glumice i Staljina objavljena na hrvatskom

U izdanju nakladnika Profil objavljen je hrvatski prijevod memoara najveće ruske glumice Ljubov Orlove pod naslovom "Voljela sam Staljina – i on mene!", u kojima ta prva zvijezda sovjetskog filma, glumica i pjevačica koja je bila slavna u osjetljivim i kontroverznim političkim vremenima, opisuje svoj neobičan odnos ljubavi i straha sa sovjetskim diktatorom Staljinom.

Objavljeno 01.07.2018
Alan Srčnik

U izdanju nakladnika Profil objavljen je hrvatski prijevod memoara najveće ruske glumice Ljubov Orlove pod naslovom “Voljela sam Staljina – i on mene!”, u kojima ta prva zvijezda sovjetskog filma, glumica i pjevačica koja je bila slavna u osjetljivim i kontroverznim političkim vremenima, opisuje svoj neobičan odnos ljubavi i straha sa sovjetskim diktatorom Staljinom.

Ljubov Orlova (1902.-1975.), zvijezda ruskog filma i jedan od najvećih seks-simbola sovjetskog komunističkog razdoblja, vladala je filmskim platnom u olovna vremena vladavine Josifa Visarionoviča Staljina.

Platinasta ljepotica, koketna boljševička “džepna Venera” u doba stroge proleterske konzervativnosti, Orlova je bila ruska Marlene Dietrich, “komunistička” glumica koja je rušila hladnoratovske predrasude, predmet čežnje ruskih radnika i seljaka i jedna od rijetkih glumica iza željezne zavjese s istinskom aureolom ravnom holivudskoj.

“Iako je umrla prije više od 40 godina, a njezina je karijera bila na vrhuncu prije dugih i maglovitih 80 godina, u vrijeme epohalnog i uzbudljivog prijelaza iz nijemog u zvučni film, Orlova je uspjela ne samo sačuvati sebe u vrijeme dok je Rusijom harao strašni tiranin, već i ostati zapamćena kao neosporna zvijezda”, ističe se u najavi.

Rođena u malom podmoskovskom gradiću Zvjenigorodu, Orlova je svoj uzlet u orbitu s koje je još nitko nije skinuo počela u svojoj 32. godini, u jednoj od najpopularnijih sovjetskih glazbenih komedija “Pastir Kostja” (1934.).

“Njoj i redatelju, njezinu suprugu Grigoriju Aleksandrovu, čuvari ideološke čistoće već su zlurado pripremali ražanj, kada je film pogledao Staljin, koji je odmah podlegao njezinu neodoljivom šarmu i širokom osmijehu”, a urbana legenda kaže kako je svemoćnom NKVD-u naredio da samo njoj i njegovoj kćeri Svjetlani ne smije pasti ni vlas s glave, stoji u najavi.

Neokrznuto je proživjela godine najgoreg državnog nasilja; kao “glavna glumica” SSSR-a kitila se mnoštvom ordena, priznanja i medalja, zauvijek zadržavši titulu nedodirljive “Staljinove ljubimice”, a živjela je na visokoj nozi, u dvokatnoj dači s podrumom okruženoj visokom ogradom, kopiji vile Charlieja Chaplina u Hollywoodu.

Premda je sama priznala da je “živjela u stalnom strahu”, te je navodno na dan kad je Staljin umro za ručkom izjavila: “Zvijer je napokon crknula”, prava priroda njezine veze sa Staljinom ostaje misterij, a u nedoumici su i njezini biografi, koji još uvijek nisu sigurni je li između Staljina i nje “nečega bilo” ili ne.

Memoari najpopularnije sovjetske glumice i navodne Staljinove tajne ljubavnice, “u kojima Orlova priznaje puno više nego što je javnosti bilo ranije poznato”, objavljeni su u prijevodu Vlade Vurušića.

(Hina)

Tagovi: knjiga, Ljubov Orlova, Staljin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE