Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Loše ocjene prvih 100 dana nove vlade Angele Merkel

Velika koalicija je vlast preuzela 14. ožujka i to gotovo pola godine nakon izbora što je najdulje razdoblje formiranja jedne njemačke vlade

Objavljeno 23.06.2018
Alan Srčnik

Stotinu dana rada nove, četvrte vlade Angele Merkel obilježava žestoka svađa dviju stranaka vladajuće Unije CDU/CSU oko migranata i slaba podrška birača.

Čitatelji dnevnika Sueddeutsche Zeitung okarakterizirali su prvih 100 dana rada aktualne vlade kao „najslabijih prvih 100 dana rada jedna vlade ikada“.  List navodi da je od 134 projekata navedenih u koalicijskom ugovoru ostvareno njih tek pet.

Prema istraživanju javnog mišljenja instituta YouGov za Njemačku novinsku agenciju dpa više od dvije trećine ispitanih 69 posto je izrazilo nezadovoljstvo radom velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata.

Velika koalicija je vlast preuzela 14. ožujka i to gotovo pola godine nakon izbora što je najdulje razdoblje formiranja jedne njemačke vlade.

No građani Njemačke ne vide alternativu aktualnoj političkoj konstelaciji. Tzv. Jamajka-koaliciju, koju bi činili demokršćani, liberali i zeleni i o kojoj se isprva pregovaralo nakon izbora, priželjkuje svega 30 posto građana.

Parlamentarna oporba je jedinstvena u kritici rada savezne vlade.

„Još nikad u poslijeratnoj povijesti jedna vlada se nije tako grubo odnosila prema svojoj političkoj odgovornosti“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Zelenih Anton Hofreiter.

Predsjednica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel smatra da bi bilo najbolje kada bi vlada dala ostavku.

„Za Nijemce i Njemačku bi bilo najbolje kada groznih prvih 100 dana ne bi slijedilo još gorih narednih 100 dana“, rekla je Weidel u Berlinu.

Na udaru kritike se osim neučinkovitost našla i svađa na vrhu demokršćanske Unije CDU/CSU oko migracije koja je, kako je izgledalo,  prijetila i raspadom koalicije.

Predstavnici njemačkog gospodarstva očekuju od vlade više sloge.

„Najviše me zabrinjava da oko središnjeg pitanja, pitanja migracija, uvijek iznova izbijaju nesuglasice između stranaka vlade“, rekao je predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf i dodao kako Njemačka igra odlučujuću ulogu unutar Europske unije te da je i stoga potrebno više učinkovitosti i sloge.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) nakon svađe oko ponovnog sudjelovanja u velikoj koaliciji, muče i najlošija popularnost u povijesti stranke. Stranku, prema nekim rezultatima, trenutno podržava svega 16 posto birača čime se SPD gotovo izjednačio s AfD-om.

(Hina)

Tagovi: merkel, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE