Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Lovrinović: Hrvatska narodna banka je država u državi

Izvijestio je da je, kako je propisano, za svoj prijedlog trebao dobiti i mišljenje Europske središnje banke

Objavljeno 24.05.2018
Alan Srčnik

ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina) – Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare u Saboru u srijedu zapitao je je li Hrvatska narodna banka uistinu u vlasništvu Republike Hrvatske te je podsjetio na svoj prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koji je još prije šest mjeseci uputio u saborsku proceduri, a HNB nazvao “državom u državi”.

Izvijestio je da je, kako je propisano, za svoj prijedlog trebao dobiti i mišljenje Europske središnje banke, koje je nedavno i pristiglo i u kojemu nema argumenata koji bi pobili 11 izmjena Zakona o HNB-u koje je predložio.

Jedna od važnijih izmjena, koju je predložio, jest i povećanje transparentnosti rada HNB-a na način da Državna revizija redovito provodi reviziju poslovanja HNB-a.

“To je jedina institucija koju država ne nadzire, a HNB se reviziji opire rukama i nogama već dvije godine”, istaknuo je Lovrinović. “Da sam na mjestu guvernera, sam bih pozvao reviziju kako bih otklonio sve sumnje u netransparentno poslovanje”, kazao je Lovrinović, zatraživši i obavezno glasanje u Saboru o izvješćima HNB-a.

Lovrinović je predložio i širenje članstva u Savjetu HNB-a i na predstavnike akademske zajednice, kao i izmjene oko načina zapošljavanja u toj instituciji te bi regulirao i način izdvajanja pričuva HNB-a.

“Prije je u Zakonu stajalo da je temeljni kapital HNB-a 2,5 milijarde kuna koji je u isključivom vlasništvu RH, no, izmjenama iz 2008. godine to je izostavljeno iz zakona, pa se postavlja pitanje tko je stvarni vlasnik HNB-a. Vidimo da je ova institucija kroz vrijeme izrasla u državu u državi”, ocijenio je Lovrinović.

Kazao je i da je Odbor za financije na posljednjoj sjednici raspravljao o ovom njegovom prijedlogu, a protiv njega ruku su digli i HDZ i SDP. “Te dvije stranke glume suprotstavljene strane, dok iza kulisa surađuju. To je dvoje djece iste majke pa neka konačno formiraju veliku koaliciju”, poručio je Lovrinović dvjema vodećim strankama.

(Hina)

Tagovi: hnb, ivan lovrinović,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE