Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Lovrinović: Javnost ne zna koliko novca odlazi na sanaciju banaka

Lovrinović istaknuo kako je činjenica da se na subvencije u poljoprivredi troši najviše novca netočna, također je prozvao Vladu da ''nema pojma kako će riješiti problem Uljanika''.

Objavljeno 12.09.2018
Antonela Verković

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da je najviše novca hrvatskih građana otišlo na sanaciju banaka.

Iako se u medijima najčešće čuje kako je od 1990. do danas najviše novca otišlo na subvencije u poljoprivredi – to nije točno. Riječ je o 40 milijardi kuna za poljoprivredu te 32 milijarde za brodogradnju. Ipak, više je novca potrošeno na bankarski sektor.

Također, prozvao je Vladu da ”nema pojma kako riješiti problem Uljanika”.

U vrijeme sanacije bankarskog sustava potrošeno je, kaže, 65 milijardi kuna na sanaciju dok su prodane stranim bankama za oko pet milijardi. „Dakle 60 milijardi kuna poreznih obveznika otišlo je za sanaciju banaka i to nadmašuje iznose koji su otišli u poljoprivredu i brodogradnju”, ističe Lovrinović.

Stranka Promijenimo Hrvatsku zalaže se za novu politiku subvencija i novi model uvođenja poslovne obavještajne službe ‘business intelligence’.

JAVNOSTI JE NEPOZNAT IZNOS KOJI SE PLAĆA BANKAMA

„Ako govorimo o Uljaniku ili Petrokemiji dovoljan je jedan ekspert za to područje koji će imati na uvid sve dokumente koji kolaju u kompaniji. Ako novac poreznih obveznika ide na nešto na što ne smije, tiho će o tome izvijestiti centralu”, navodio je kao primjer Lovrinović dodajući da na taj način rade Njemačka i Francuska.

Javnosti je, tvrdi, gotovo nepoznato da su hrvatske vlade od 2008. do danas svake godine po državnim kreditima i obveznicama plaćale bankama oko 10 milijardi kuna godišnje. „Sve se to događalo u vrijeme kada je najveći broj zemalja EU imao kamatne stope gotovo nula”, ističe Lovrinović.

Hrvatske vlade su, kaže, proteklih 10 godina iz proračuna bankama za kamate na državni dug uplatile 84,8 milijardi kuna, a prosječna kamatna stopa na taj dug je bila oko šest posto.

„Hrvatske su vlade proteklih 10 godina tako subvencionirale bankarski sektor i nepotrebno u tom razdoblju platile 42,4 milijarde kuna kamata. Ako na 60 milijardi subvencija za sanaciju dodamo  42,4 milijarde nepotrebno plaćenih kamata na kredite i obveznice države dobijemo iznos od 102,4 milijarde”, izračunao je Lovrinović. Taj je iznos,kaže, puno veći od ukupnih subvencija u brodogradnji, poljoprivredi…

Uz drastično ‘rezanje’ kamata i promjenu politike subvencija Promijenimo Hrvatsku se zalaže i za oporezivanje imovine banaka, kako bi se, poručuju, novac tog privilegiranog sektora iskoristio za poticanje proizvodnje.

VLADA NE ZNA ŠTO S ULJANIKOM

Na pitanje kako bi trebalo riješiti pitanje Uljanika Lovrinović je uzvratio kako „Vlada nema pojma kako bi to riješila” kao i da je do sada u Hrvatskoj na djelu bilo čisto političko restrukturiranje.

„Ova vlada i premijer čekaju raznorazne migove i upute iz Bruxellesa. Ne vodi se tako nacionalne ekonomija. Oni više vode brigu o europskim izborima”, ustvrdio je Lovrinović.

Sasvim je, kaže, jasno da ne mogu sva brodogradilišta opstati. „Mora se provesti integralno restrukturiranje – restrukturiranje proizvodnog programa, financijsko restrukturiranje, restrukturiranje uprave i organizacije, pravno restrukturiranje”, iznio je  Lovrinović svoju viziju rješenja problema Uljanika.

 

(Hina)

Tagovi: bankarski sektor, ivan lovrinović, novac, poljoprivreda, subvencije, uljanik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE