Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Lovrinović: Zadrugarstvo jedini efikasni oblik udruživanja malih poljoprivrednika

Ustvrdio je da su mali poljoprivredni proizvođači prepušteni sami sebi, a najveći im je problem financiranje i otkup proizvoda

Objavljeno 21.06.2018
Alan Srčnik

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović u četvrtak je na konferenciji za novinare u Saboru ocijenio da je zadrugarstvo jedini efikasni oblik udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača kako bi se mogli natjecati s multinacionalnim tvrtkama na tržištu Hrvatske.

Ustvrdio je da su mali poljoprivredni proizvođači prepušteni sami sebi, a najveći im je problem financiranje i otkup proizvoda.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu PH-a Zdravko Lešić kazao je da u poljoprivredi imamo kvalitetne i nezagađene poljoprivredne površine, idealne klimatske uvjete, iskusnu radnu snagu, ali nemamo dovoljno razvijenu infrastrukturu, organizirani otkup proizvoda, adekvatne prerađivačke kapacitete, kao ni odgovarajuće financiranje poljoprivredne proizvodnje.

Istaknuo je da sustav preferira poljoprivrednu površinu, a ne proizvedenu robu.
“Prema podacima HNB-a iz 2016. godine, krediti poljoprivredi su sramotno niski i od ukupne mase, banke su odobrile samo dva posto kredita poljoprivrednicima”, rekao je Lešić. Dodao je kako je nedopustivo da stambeni krediti budu pet puta veći nego oni poljoprivredi jer stambeni kredit donose dobit samo jednom, a poljopivreda, ako je dobro organizirana, svake godine.
“Kreditna politika banaka prema poljoprivredi je neprihvatljiva, što otvara pitanje i društvene odgovornosti banaka i HNB-a”, upozorio je Lešić.

Stoga, najavio je, PH predlaže novi model financiranja poljoprivrede u kojemu bi nositelji proizvodnje i dalje bili OPG-ovi, organizatori te proizvodnje zadruge, a specijalizirane financijske institucije koje bi ih pratile od kreditnih unija preko zadružnih banaka do agrobanke koju bi, ističe, trebala osnivati država i pratiti veća poduzeća u poljoprivredi.

Kreditne unije bi trebale osnivati poljoprivredne zadruge, gdje god je to moguće, rekao je, napomenuvši da je riječ o malim sredstvima i zato što velike banke ne prihvaćaju OPG-ove.  “Ovim modelom BDP poljoprivrede bi se mogao udvostručiti, a to bi utjecalo na povećanje BDP-a države od pet posto”, procijenio je Lešić.
Lovrinović je ustvrdio i da je stupanj korištenja EU sredstava za poljoprivredu ‘šokantno nizak’, nije iskorišteno 400 milijuna kuna potpora poljoprivredi te da je isplaćeno svega 6,9 posto od svih ugovorenih projekata.

“Hrvatska je neto kreditor EU jer je više novca uplatila iz državnog proračuna nego povukla, što govori o neučinkovitosti i nesposobnosti Vlade”, kazao je Lovrinović, pozvavši vladajuće na ostavku.

(Hina)

Tagovi: lovrinović, poljoprivreda,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE