Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Nekategorizirano

Macronovu operacija zavođenja “Choose France” ugrožavaju “žuti prsluci”

Početkom 2018. je na prvom skupu "Choose France" najavljeno blizu 3,5 milijarda eura ulaganja

Objavljeno 21.01.2019
Tamara Lemajić

Francuski predsjednik Emmanuel Macron organizirao je u ponedjeljak novu operaciju zavođenja šefova stranih tvrtki o temi “Choose France” (Izaberite Francusku) usred socijalnog pokreta “žutih prsluka” popraćenog nasiljem.

Sto pedeset šefova tvrtki okupilo se u dvorcu Versailles, među kojima su najveća imena digitalnog gospodarstva poput Microsofta, Ubera i Snapchata.

“Sa zadovoljstvom vas dočekujem drugu godinu zaredom kako bi razgovarali o Francuskoj, njezinim trenutačnim i budućim prednostima, našim reformama i vašim sadašnjim i budućim planovima ulaganja”, rekao je francuski predsjednik na engleskom.

Macron koji ove godine neće otići na Gospodarski forum u Davos, pokrenuo je to veliko svjetskog poslovno primanje prošle godine u Versaillesu, nedugo nakon što je izabran za predsjednika, dok ga je u Francuskoj i izvan nje pratila aura reformatora zbog njegovog ambicioznog programa da zemlju učini konkurentnijom i privlačnijom.

Od tada se puno tog promijenilo, a snimke urbanih pobuna u sklopu prosvjeda “žutih prsluka” obišle su svijet.

Prošle subote je deseti puta puta zaredom 84.000 “žutih prsluka” provjedovalo diljem Francuske protiv fiskalne i socijalne politike Emmanuela Macrona, a predsjednikove inicijative ne omogućuju naziranje smirenja pobune.

Početkom 2018. je na prvom skupu “Choose France” najavljeno blizu 3,5 milijarda eura ulaganja u nekoliko godina, od kojih 2 milijarde eura od njemačkog SAP-a i 900 milijuna od Novartisa.

Ali od tada je pala privlačnost zemlje.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago u ponedjeljak procjene rasta globalnog gospodarstva za Francusku za 2019. godinu na 1, 5 posto zbog “negativnog utjecaja prosvjeda”.

(Hina)

Tagovi: choose france, Emmanuel Macron, žuti prsluci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE