Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Mađarska prihvatila stotine migranata iz Venezuele

Migrantima su osigurane zrakoplovne karte, smještaj, tečaj mađarske kulture i jezika, kao i dokumenti koji im omogućuju zaposlenje

Objavljeno 21.02.2019
Lucija Tokić

Mađarska je primila stotine izbjeglica mađarskog porijekla iz krizom pogođene Venezuele u sklopu vladinog programa koji uključuje lokalnu humanitarnu organizaciju, prenosi u četvrtak informativni portal Index.hu.

Taj medij piše kako je Mađarska pokrenula program prije gotovo godinu dana uz pomoć humanitarne udruge Malteškog reda koja je organizirala transfer tražitelja azila iz Venezuele u Mađarsku.

Glasnogovornik malteške organizacije u Mađarskoj odbio je komentirati taj slučaj zbog sigurnosti tih migranata.

Službenik vlade istaknuo je kako ne postoji kontradikcija između dugogodišnjeg političkog aktivizma premijera Viktora Orbana protiv masovnih migracija u Europu i venezuelskog programa, zbog mađarskog porijekla primljenih izbjeglica.

“Govorimo o Mađarima, a Mađare ne smatramo migrantima”, rekao je šef Orbanovog ureda Gergely Gulyas na konferenciji za medije.

“Oni, kao i drugi Mađari, imaju pravo na povratak kući”, dodao je Gulyas i otkrio kako je prvi migrant u sklopu programa stigao u Mađarsku prošle godine.

Index.hu piše kako je Mađarska osigurala zrakoplovne karte, smještaj, tečaj mađarske kulture i jezika, kao i dokumente koji su im omogućili da nađu zaposlenje. Mađarska je dosad primila oko 300 ljudi.

Migranti su prvo smješteni u hotelima izvan gradova, a neki od njih su već uspjeli pronaći posao.

Oko 5 tisuća Mađara emigriralo je u Venezuelu, većinom nakon Drugog svjetskog rata.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: kriza, mađarska, venezuela,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE