Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Majdak: Šteta od potresa u SMŽ na više od 1400 gospodarskih objekata

Majdak je podsjetio da se na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede mogu dobiti informacije za prijavu štete putem aplikacije, dok za stočnu hranu djeluju dva skladišta u Glini i Petrinji, koji rade svaki dan.

Objavljeno 17.01.2021
Darija Kovačić

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je u nedjelju da je na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije oštećeno više od 1400 gospodarskih objekata poljoprivrednika kojima je potrebna obnova ili potpuna izgradnja.

„Putem telefona ili izravnim obilascima kontaktirali smo preko 3300 poljoprivrednika, a zbog loših komunikacijskih veza nismo uspjeli doći do njih oko 300 što ćemo napraviti u narednim danima“, rekao je Majdak u emisiji Hrvatski radio za Banovinu.

Ističe da je oštećeno i oko 200 jedinica poljoprivredne mehanizacije i opreme, a 60 poljoprivrednika ima problema jer su se otvorile rupe na njihovim poljoprivrednim površinama ili su se pojavili gejziri, voda je izlazila na površinu pa treba ispitati ima li teških metala i je li takvo tlo pogodno za poljoprivrednu proizvodnju.

Majdak je podsjetio da se na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede mogu dobiti informacije za prijavu štete putem aplikacije, dok za stočnu hranu djeluju dva skladišta u Glini i Petrinji, koji rade svaki dan.

Stočne hrane ima dovoljno, na čemu zahvaljuje brojnim donatorima koji su donirali više od 370 tona te hrane i svakodnevno i daje pitaju ima li je dosta, a i Ministarstvo je izdvojilo dodatnih 120 tona.

Ne samo obnova nego i razvoj posebnim mjerama za stradalo područje

Ističe kako treba uspostaviti tržište koje je na tom području narušeno ne samo potresu nego i tijekom Domovinskog rata, a u ovom trenutku  Ministarstvo ima organizirani otkup s gospodarskim objektima kako bi poljoprivrednici dobili fer i poštenu cijenu za svoj proizvod.

„Razmišljamo ne samo o obnovi nego i razvoju, posebnim mjerama za ovo područje i za obnovu stočnog fonda što je prijeko potrebno kako bi dobilo dimenziju kakvu je imalo prije rata“, naglasio je državni tajnik Majdak.

Ministarstvo poljoprivrede od prvog dana osmišljava što jednostavniju proceduru za mjeru putem zahtjeva, koji će poljoprivrednici  podnositi kako bi se obnovio njihov potencijal i gospodarske zgrade. Natječaj kreće u veljači, rekao je.

Majdak je istaknuo kako je sada glavni zadatak zadržati stanovnike i zato su kontejneri sada prioritet.

Dodao je kako su u stalnom kontaktu s tvrtkom Gavrilovićem, koja će se u punom pogonu otvoriti 25. siječnja, a za što su ostvareni preduvjeti s gradom Petrinjom. „Pregovaramo i usmjeravamo ih da krenu u ponovnu suradnju s poljoprivrednicima vezano uz stočarsku proizvodnju i preradu“, rekao je.

Podsjetio je i da od prvog dana veterinarska služba djeluje na terenu vezano za skrb, brigu i liječenje stoke, pa dosad nije bilo pojave bolesti koje se mogu pojaviti u ovakvim okolnostima.

S obzirom da su se pojavile informacije da su nakon potresa neki poljoprivrednici prodavati stoku ispod cijene, Majdak ih je ponovno pozvao da komuniciraju s Ministarstvom poljoprivrede.

„Policija je nakon dojava o nepravilnostima imala akciju, odradila preko 120 pregleda prijevoza stoke i nije utvrdila ni jednu nepravilnost. Nastavljamo suradnju s njima kako bi bilo što manje nepravilnosti na štetu poljoprivrednika“, rekao je.

(Hina)

Foto: arhiva

Tagovi: gospodarski objekti, ministarstvo poljoprivrede, oštećeni objekti, poljoprivrednici, potres, Sisačko-moslavačka županija, tajnik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE