Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Maloljetnim ilegalnim migrantima azil, odrasli do readmisije u Centar za prihvat stranaca

Među 15-ero ilegalnih migranata koje je jučer pronašla policija, četvero je maloljetnika, a Hrvatska im je ponudila azil ...

Objavljeno 25.03.2019
Antonela Verković

Među 15-ero ilegalnih migranata, Tunižana i Libijaca, koje je jučer policija pronašla na Ličkoj Plješevici nakon što su ilegalno prešli državnu granicu Republike Hrvatske, četvero je maloljetnika bez pratnje roditelja ili skrbnika, te im je Hrvatska ponudila azil, a odrasli su u postupku readmisije i odlaze u Centar za prihvat stranaca Trilj, doznaje u ponedjeljak Hina od mjerodavnih tijela.

Nikolina Devčić, ravnateljica gospićkog Centra za socijalnu skrb rekla je Hini da su maloljetnici automatski dobili posebnog skrbnika, te im je ponuđen azil, a do konačnog rješenja bit će smješteni u jednu od ustanova socijalne skrbi, mlađi od 14 godina u dječji dom, a stariji u neki od domova za odgoj.

Za odrasle ilegalne migrante pokrenut je postupak readmisije (vraćanja), s tim da će okončanje postupka čekati u Centru za prihvat stranaca u Trilju, rekla je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević.

Pojasnila je da su migranti ilegalno ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, države s kojim Hrvatska ima potpisan međusobni sporazum o readmisiji.

“To znači da bi BiH shodno sporazumu, trebala udovoljiti našem zahtjevu i primiti natrag strane državljane, koji su preko njenog teritorija otputovali u treću zemlju, tj. Hrvatsku. Do okončanja tog postupka stranci će prema svim propisima, biti zbrinuti u Trilju”, dodala je Brozičević.

U nedjelju oko 13,30 sati Postaja hrvatske granične policije Korenica zaprimila je dojavu da se na području planine Plješivica nalazi više osoba. Službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije Split žurno su krenuli u potragu i to pješice, jer je teren vrlo nepristupačan, a na planinskom masivu Plješivica još uvijek ima nekoliko desetaka centimetara snijega. Jednoj je iscrpljenoj osobi pružena medicinska pomoć, a prema svima se u policijskoj postaji u Korenici pristupilo utvrđivanju identiteta i postupku readmisije, s izuzetkom maloljetnika, sve sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu, naglasila je glasnogovornica PU  ličko-senjske Brozičević.

(Hina)

FOTO: Ilustracija (pixabay)

Tagovi: azil, korenica, maloljetnici, nikolina devčić, plješivica, policija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE