Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Manjinski izbori: Do nedjelje poslijepodne glasovalo oko 10 posto birača

Prvi izborni rezultati objavljivat će se na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode iza 20 sati

Objavljeno 05.05.2019
Ivona Amidžić

Nešto manje od 10 posto birača izašlo je do nedjelje poslijepodne na ‘manjinske izbore’ na kojima više od 250 tisuća pripadnika manjina bira manjinska vijeća i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Od 7 sati, kada je diljem Hrvatske otvoreno oko 850 biračkih mjesta, do 16.30 sati glasovalo je 9,83 posto birača (dakle nešto manje od 25 tisuća), nešto slabije u odnosu na isto razdoblje prije četiri godine kada je glasovalo njih 10,57 posto.

Mjereno u postotcima, najveće zanimanje za izbore pokazali su predstavnici mađarske i romske manjine. Za izbore vijeća općina izašlo je 35 posto birača pripadnika mađarske manjine, za vijeća županija 30,4 posto, a za vijeća gradova 24,4 posto.

Za vijeća općina glasovalo je 33,1 posto pripadnika romske nacionalne manjine, za vijeća gradova 29,3 posto, a županija 24,3 posto.

Solidan odaziv, 22,3 posto na izbore za vijeća općina ima ukrajinska manjina, ali i bošnjačka čijih je gotovo 20 posto birača izašlo na izbore za vijeća općina, a jedan posto manje za vijeća gradova.

Biračka mjesta bila su otvorena do 19 sati

Prvi izborni rezultati objavljivat će se na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode iza 20 sati.

Pripadnici nacionalnih manjina u nedjelju biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je gotovo 6.700.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: birači, izbori, manjine, manjinski izbori, manjinski predstavnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE