Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Maras izjavio kako ”nema šanse da se ispriča HDZ-u i Jandrokoviću

Eventualne sankcije za Marasovo ponašanje tek nakon izbora ...

Objavljeno 29.04.2019
Antonela Verković

Moguće sankcije za kršenje pravila izborne promidžbe SDP-ovog kandidata za EU izbore Gordana Marasa znat će se u izvješću nakon izbora, odgovorili su Hini iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon što je njihovo etičko povjerenstvo Marasu prošloga tjedna izdalo pisano upozorenje na koje se on oglušio.

DIP-ovo Etičko povjerenstvo u izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske prošloga je četvrtka pisano upozorilo Marasa zbog isticanja promidžbenih poruka na laptopu u Hrvatskom saboru te su ga pozvali da prekine takvo ponašanje i da se ispriča javnosti.

Njegovo ponašanje ocijenili su neetičnim, a pozvali su se i na zakonske odredbe prema kojima bi isticanje promidžbenih poruka i slogana u Hrvatskom saboru od strane zastupnika koji je ujedno i kandidat u izborima, stavljalo bi u nepovoljan položaj kandidate koji nisu zastupnici. Upozorili su i da je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma zabranjeno za potrebe izborne promidžbe koristiti uredske prostorije i uredsku opremu državnih tijela.

No, Maras je u izjavi novinarima na DIP-ovo upozorenje odgovorio kako “nema šanse da se ispriča HDZ-u i Jandrokoviću”, te kako je njegova naljepnica na njegovom laptopu simbol protivljenja načinu na koji HDZ vodi kampanju, a ranije je kazao kako Hrvatski sabor nije ured nego javni prostor te da je laptop u njegovom osobnom vlasništvu.

Na Hinin upit o tome koje konkretne sankcije planiraju poduzeti protiv Marasa zbog ogluhe na njihovo upozorenje, iz DIP-a su odgovorili da se o poštivanju Zakona o financiranju političkih aktivnosti DIP očituju tek nakon izbora, odnosno da Marasa eventualno mogu sankcionirati “post festum”.

Kako Zakon o izborima članova u Europski parlament ne predviđa kaznene odredbe za takvo ponašanje, pojasnili su u DIP-u, eventualne administrativne sankcije ili prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog povrede Zakona o financiranju političkih aktivnosti, utvrđuju se u izvješću koje se objavljuje nakon provedenih izbora.

Naime, prema tom zakonu DIP u roku od 60 dana od dana objave konačnih rezultata izbora objavljuje Izviješće o nadzoru poštivanja odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti koje se odnose na izbornu promidžbu.

U odgovoru navode da izvješće među ostalim sadrži i podatak o tome je li sudionik povrijedio odredbe zakona koje za posljedicu imaju donošenje propisanih sankcija odnosno obavještavanje državnog odvjetništva.

Zbog kršenja zakonskih odredbi o izbornoj promidžbi, izvijestili su ranije iz DIP-a, politička stranka može ostati bez naknade troškova izborne promidžbe, koja može iznositi 86 tisuća kuna te za takav prekršaj za može biti kažnjena iznosom od 10 tisuća do 100 tisuća kuna.

(Hina)

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: DIP, eu izbori, hdz, jandroković, maras, sdp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE