Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Marčelji: Iz centra Marišćina je smrdjelo, smrdi i smrdjet će sve jače

Krizni eko stožer Marišćina, poručio je institucijama da zatvore Županijski centar za gospodarenje otpadom, ili nađu novi smještaj za 2000 ljudi

Objavljeno 10.11.2018
Josipa Maksimović

Iz Kriznog eko stožera Marišćina, poručili su da je kvaliteta zraka i života u viškovskom naselju Marčelji na samom dnu.

Mještani više ne mogu živjeti u nepodnošljivom smradu i nude ultimatume – neka se istog trena zatvori Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, ili pronađe odgovarajući smještaj za 2000 ljudi.

U Kriznom eko stožeru pitaju se zašto mjerodavni ne reagiraju na, kako kažu, nepodnošljivi smrad s Marišćine koji tjednima onemogućuje normalan život. Priopćenje su uputili u povodu jutrašnjeg protestnog okupljanja dvadesetak mještana ispred glavnog ulaza u Marišćinu. Smatraju da se o gospodarenju otpadom na Marišćini ne može govoriti, jer da se ondje čini sve, samo ne gospodari otpadom.

Ističu da je smrad u posljednjih 15 dana nepodnošljiv jer “nesnosno smrdi sumporovodik (H2S), izuzetno otrovan i zapaljiv plin.” Navode da je otrovnost tog plina širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima, a dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može uzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome.

“Ta sudbina čeka najmanje 2000 stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo, ako se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina s primitivnog odlagališta otpada Marišćina,” smatraju u Kriznom eko stožeru.

U nastavku su pojasnili da je u posljednjih 15 dana, od 25. listopada, prekoračenje granične vrijednosti sumporovodika gotovo svakodnevno i višesatno te da su pojedine satne vrijednosti veće od granične i za 250 posto. Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od 25. listopada do 9.studenoga u 18 sati satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak druge kategorije, naveli su.

Na upit što se čini u vezi s prekoračenjima, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovorili su im da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom, koji upravlja Marišćinom. Iz eko stožera ističu da “zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom zavodu još uvijek ne spada u drugu kategoriju jer podaci s mjerne stanice nisu validirani i statistički obrađeni.”

“Gospodo iz zavoda, inspekcije, a pogotovo iz Ekoplusa, ne treba nam ni validacija ni statistika da vam kažemo da smrdi, dovoljno nam je osnovnoškolsko poznavanje kemije i biologije da znamo da je otrovno, iako tvrdite suprotno i najavljujete najstrože osude i sankcije prema neimenovanim pojedincima,” poručili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Iz centra Marišćina je smrdjelo, smrdi i smrdjet će sve jače, naglašavaju.

(Hina)

 

Tagovi: eko stožer, marišćina, otpad, smrad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE