Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Margetić : “Uništili su sve što mi je vrijedilo i značilo”

Novinar Domagoj Margetić štrajkom glađu apelira na institucije da rade svoj posao - piše ZagrebDanas.hr

Objavljeno 18.10.2018
Alan Srčnik

Jučer je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovno pozvalo hrvatske institucije da istraže i procesuiraju prijetnje i napade na novinara Domagoja Margetića koji već 42. dan štrajka glađu i odbija hospitalizaciju unatoč sve kritičnijem zdravstvenom stanju – piše ZagrebDanas.hr

MARGOTIĆEVO STANJE SVE KRITIČNIJE

Nakon što se Maregtićevo stanje naglo pogoršalo, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je još jednom hrvatske institucije da postupe po njegovim prijavama i istraže sve navode o prijetnjama i napadima, dok je Margetića pozvao da prekine štrajkati.

U kratkoj izjavi za Hinu Margetić je izmorenim i teško razumljivim glasom rekao da je odbio hospitalizaciju. “Kad bih vam ispričao što su mi napravili i što rade, kad vas slome onda vam je potpuno svejedno”, rekao je Margetić dodavši da su “uništili sve što mu je vrijedilo i značilo”.

Njegovi prijatelji objavili su 15. listopada na njegovom facebook profilu da je Margetiću naglo pozlilo. U trenutku kad je izgubio svijest došlo je do krvarenja debelog crijeva, ukočenosti desne strane glave, jakih bolova u bubrezima, a ponovno su ustanovljene teškoće u radu srca.

Intervenirao je tim hitne pomoći, više puta tijekom intervencije upozorili su ga na izuzetno ozbiljno i kritično zdravstveno stanje, ali obzirom da je u tom trenutku bio pri punoj svijesti potpisao je kako odbija preporučenu hospitalizaciju, na čemu su liječnici više puta inzistirali, stoji u facebook objavi.

Njegovi prijatelji napisali su da je Margetićevo stanje izuzetno ozbiljno pa su pozvali sve koji mogu utjecati na eventualno stvaranje uvjeta u kojima bi prekinuo štrajk glađu da to i učine.

NIZ PRIJETNJI SMRĆU, NAPADA NA IMOVINU I DVA FIZIČKA NAPADA

U objavi također tvrde da su se nastavili novi pritisci i prijetnje prema Margetiću, koji je u dogovoru s prijateljima najavio podnošenje nove prijave zbog prijetnji i pritisaka za koje je saznao tijekom večeri kada mu je pozlilo.

Po podacima kojima raspolaže HND, a koji su dostavljene policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu, Margetić je u zadnjih nekoliko godina prijavio niz prijetnji smrću, napada na imovinu i doživio dva fizička napada od kojih je jedan okvalificiran kao pokušaj ubojstva.

Margetić je bio žrtva brutalnog fizičkog napada 11. kolovoza 2014., kada je ispred njegove kuće u Zagrebu udaren betonskim blokom u glavu. Županijsko državno odvjetništvo taj je napad okvalificiralo kao pokušaj ubojstva.

Tijekom travnja, svibnja i lipnja 2015. Margetić je prijavio prijetnje smrću dok je bio pod policijskom zaštitom. Fizički je napadnut 13. prosinca 2016. na Kvaternikovom trgu, zadobivši lakše ozljede, dok je lani u kolovozu prijavio provalu i krađu opreme i dokumentacije vezane za priču na kojoj je radio. U studenom 2017. ponovo prijavljuje prijetnje smrću.

Margetić tvrdi da je situacija eskalirala tijekom ljeta ove godine, kada su izvršeni brojni neugodni pritisci na njega i njegovu obitelj, zbog čega je stupio u dugotrajni štrajk glađu.

(ZagrebDanas.hr)

Foto: ZagrebDanas.hr

Tagovi: Margetić, napadi, novinar, prijetnje, štrajk,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE