Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Marko Primorac novi savjetnik predsjednice Republike za gospodarstvo

Kao student osnovao je studentsku udrugu Financijski klub kojoj je i danas mentor te čijim članovima pomaže u realizaciji različitih projekata i inicijativa

Objavljeno 03.07.2018
Alan Srčnik

Novi savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović od 1. srpnja je Marko Primorac, docent na Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kojem je glavno područje interesa upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, financije javnih trgovačkih društava, fiskalni federalizam i oporezivanje.

Diplomirao je 2007. godine, a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij “Upravljanje financijskim institucijama” obranivši rad “Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj” za koji je dobio i nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

Doktorsku disertaciju pod naslovom: “Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj” obranio je 2013. godine, a i za nju je nagrađen, nagradom “Dr. Pero Jurković”.

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu zaposlio se 2007. kao asistent na Katedri za financije, a od ožujka 2016. godine je docent. Izvodi nastavu iz kolegija “Javne financije”, “Lokalne financije”, “Porezni sustav Republike Hrvatske” i “Upravljanje javnim dugom” na hrvatskom te “Public Finance“ na engleskom jeziku. Angažiran je i na kolegiju “Porezni sustavi“ na Fakultetu organizacije i informatike iz Varaždina.

Primorčevo znanstveno djelovanje primarno se odnosi na upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje, a usavršavao se na sveučilištima odnosno institutima u Singapuru, Italiji, Češkoj te Njemačkoj.

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, prošle godine član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a sada je član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Angažiran je na znanstvenim i stručnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, piše knjige i prikaze knjiga u znanstvenim časopisima, objavljuje znanstvene radove iz područja specijalizacije te sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Kao student osnovao je studentsku udrugu Financijski klub kojoj je i danas mentor te čijim članovima pomaže u realizaciji različitih projekata i inicijativa.

Rođen je 25. listopada 1984. godine u Zagrebu, završio je XV. Gimnaziju, a tijekom studija na Ekonomskom fakultetu dobio je nekoliko Dekanovih nagrada za izvrstan uspjeh i postignute rezultate.

Za stručni rad “Mjerenje efikasnosti i produktivnosti hrvatskih banaka Malmquistovim indeksom promjene ukupne faktorske produktivnosti“ primio je 2005. godine i nagradu Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković.

Prijašnji savjetnik predsjednice za gospodarstvo Marko Jurčić, koji je otišao u Hrvatsku gospodarsku komoru, i dalje je pro bono angažiran na Pantovčaku kao posebni savjetnik za gospodarstvo.

(Hina)

Tagovi: primorac, savjetnik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE