Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Matić (Zelena lista) najavio prosvjed na Markovu trgu

Razlog prosvjeda je odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Objavljeno 13.02.2019
Ivona Amidžić

“Nuklearni otpad nije igra” naziv je konferencije za novinare na kojoj je predsjednik Zelene liste Nenad Matić u srijedu u Sisku najavio prosvjede na Markovu trgu u Zagrebu protiv odluke o lokaciji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na Banovini.

Naziv konferencije, kako jer rekao Matić, proizašao je iz ponašanja ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Objasnio je kako se odluka o lokaciji odlagališta donosi politički, bez mišljenja struke i zdravog razuma.

“Problem odlaganja nuklearnog otpada iz Krškog nije nov jer se o tome govori već godinama, a sada se traži hitno rješenje jer se bliži rok do kojeg se odluka mora donijeti. Nažalost, Sisak i Sisačko-moslavačka županija na taj su način osuđeni na politiku svršenog čina, kao što je slučaj i s Rafinerijom nafte u Sisku”, rekao je Matić.

Odlagalište u Sloveniji, dodao je Matić, kao jedno od mogućih rješenja odbačeno je zbog navodne blizine Save i mogućega štetnog utjecaja na vodu, međutim, lokacija bivše vojarne Čerkezovca na Trgovskoj gori je u blizini Une, ali to se ne spominje vjerojatno zato što je daleko od Zagreba.

Za konačnu odluku bit će nužna i suglasnost susjedne BiH

Matić je upozorio kako je buduća lokacija i u pograničnom području pa će za konačnu odluku biti nužna i suglasnost susjedne BiH, koja se s njom sigurno neće složiti. Kako je istaknuo, u postupku donošenja odluke nužna je suglasnost lokalne i regionalne samouprave, a s mještanima Banovine nitko nije razgovarao. Zbog toga je javno pozvao ministra Tomislava Ćorića i čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, čija je izborna baza na Banovini, da odu u Dvor i ondje razgovaraju s mještanima.

Predsjednik Zelene liste također je upozorio na opasnost od prijevoza nuklearnog otpada od Krškog do Čerkezovca. O tome se, kako je rekao, struka nije očitovala i nema stručnog mišljenja.

Nenad Matić je istaknuo kako je posljednji čas da se stručnom ekspertizom za lokaciju odlagališta nuklearnog otpada pronađe najracionalnije rješenje.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: markov trg, Nenad Matić, nuklearni otpad, prosvjedi, sisak, zelena lista,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE