Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Maureen Cormack: U BiH se vodi kampanja mržnje i straha

"Aktualna kampanja u BiH, suprotna je promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti", rekla je Cormack

Objavljeno 19.09.2018
Josipa Maksimović

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, u srijedu je izjavila da političari u ovoj zemlji putem predizborne kampanje šire laži sijući strah i mržnju.”Gospodična” Cormak, ocijenila je cijelu situaciju iznimno zabrinjavajućom.

 

“Vrlo je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao temelj za ovu kampanju. Bez obzira radi li se o proizvodnji oružja “za ne daj bože” ili o otcjepljenju … “, rekla je Cormak u intervju za bosanskohercegovačku redakciju Deutsche Welle.

Dodala je kako je aktualna kampanja u Bosni i Hercegovini ‘suprotna promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti’.
“Pri tome se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utječe na demokratske procese u zemlji”, rekla je Cormack.

 

Kampanja koja potiče na rat

Iznimno agresivnu, ratnohuškačku kampanju vode većinske bošnjačke i srpske stranke, a prednjače Srpska demokratska stranka (SDS), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te Demokratska fronta (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA).

SDS-ov čelnik Vukota Govedarica, nedavno je premijerku Republike Srpske i članicu SNSD-a Željku Cvijanović nazvao ustaškom unukom, a javnost je ponovno šokirao tvrdnjom da želi biti kao osnivač te stranke, Radovan Karadžić, kojega je Haaški sud prvostupanjski osudio na 40 godina zatvora za ratne zločine, uključujući genocid.

SNSD Milorada Dodika stalno najavljuje odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a SDA Bakira Izetbegovića prijeti naoružavanjem i novim ratom. Agresivnu, nacionalističku kampanju vodi i DF probošnjačkog političara Željka Komšića koji Hrvate u BiH naziva sljedbenicima udruženog zločinačkog pothvata te najavljuje podizanja tužbi protiv Hrvatske.

 

Potrebno je promijeniti izborni zakon

Američka veleposlanica Cormack zbog takve je kampanje pozvala birače upravo da podrže stranke koje su fokusirane na popravljanje standarda života i koje će biti u stanju omogućiti napredak cijele zemlje.

Upitana o provedbi rezultata izbora planiranih za 7. listopada, američka veleposlanica, koja je i sama bila uključena u pregovore političkih stranaka o pronalaženju rješenja, rekla je kako “sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi”.

“Važno je nakon izbora usredotočiti se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se provedu rezultate izbora, na odgovoran i zakonodavan način”, rekla je veleposlanica Cormack.

Po njoj je potrebno promijeniti izborni zakon u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. U intervju za Deutsche Welle, američka veleposlanica ocijenila je i kako se politika SAD-a u BiH promijenila te da se ne mogu povlačiti veze rješavanja problema između Kosova i Srbije s Republikom Srpskom.

“Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Daytonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na odcjepljenje”, rekla je Cormack.

(Hina)

Tagovi: bih, Dodik, Karadžić, Komšićć, Maureen Cormak, rat,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE