Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Međimurske srednje škole na dva tjedna prelaze na online nastavu

„Njihovo nesudjelovanje u javnom linijskom prijevozu u sljedeća dva tjedna očekujemo da će doprinijeti poboljšanju opće situacije”

Objavljeno 27.11.2020
Ivona Amidžić

Srednje škole na području Međimurske županije na dva tjedna prelaze na online nastavu, rečeno je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite, koji je izvijestio da su u posljednja 24 sata u čakovečkoj bolnici umrle dvije osobe pozitivne na koronavirus.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije Blaženka Novak rekla je da je situacija u srednjim školama u ovom trenutku bolja nego je bila prethodnih tjedana, no problem je, ističe, javni linijski prijevoz koji koriste srednjoškolci. „Njihovo nesudjelovanje u javnom linijskom prijevozu u sljedeća dva tjedna očekujemo da će doprinijeti poboljšanju opće situacije”, dodala je.

Župan Matija Posavec rekao je da je od šest najpogođenijih europskih regija, njih pet u okruženju od 50 kilometara. To su, uz Međimursku, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija te Prekmurje i Koruška.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najveću stopu incidencije ima Međimurska županija nakon koje slijedi Varaždinska, a zatim dvije spomenute slovenske regije, Koruška i Prekmurje.

„Mi smo u proteklih tri dana imali opet veliki broj testiranja, preko 1300. Imali smo, naravno, u tom velikom testiranju i značajni broj noovopozitivnih slučajeva”, kazao je Posavec.

Rekao je da je u ovom trenutku u odnosu na Republiku Hrvatsku u Međimurju aktivnih 6,4 posto slučajeva.

„Što se tiče hospitaliziranih pacijenata, tu je udio Međimurja na 4,1 posto, na respiratoru je 4,7 posto, od ukupnog broja slučajeva smo na 4,5 posto i na 4,1 posto oporavljenih”, naglasio je župan.

Pozvao je i sve načelnike i gradonačelnike na maksimalnu solidarnost prema građanima. Rekao je da bi u ovom trenutku gradovi koji imaju prirez trebali ga ukinuti te staviti moratorij na komunalnu naknadu kako bi se pomoglo građanima. Dodao je i da će uputiti dopis javnim poduzećima da se suzdrže u ovo vrijeme, koliko je to moguće, od iskopčavanja plina ili vode, u skladu s njihovim politikama.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je da je u bolnici trenutno hospitalizirano 97 pacijenata, od kojih je 15 primljeno unutar proteklih 24 sata, a 7 otpušteno. Umrle su dvije osobe starije životne dobi s brojnim komorbiditetima.

„Deset liječnika je pozitivno, 17 medicinskih sestara i 6 ostalih zdravstvenih radnika, što čini 3,7 posto svih djelatnika bolnice”, kazao je Novinščak.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec podsjetio je da je formiran i tercijarni respiratorni centar, „s nadom da neće biti aktiviran”.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: međimurje, međimurska županija, online, online nastava, srednje škole, stožer,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE