Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Ovim danom nastoji se istaknuti važnost žena u znanosti i njihovih izuma.

Objavljeno 12.02.2024
Dorotea Hajduković

Dana 11. veljače diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Ovim danom nastoji se istaknuti važnost žena u znanosti i njihovih izuma.

S ciljem upoznavanja i osvještavanja izuma koje su osmislile žene, ali i poticanja djevojaka na početak ili nastavak bavljenja tehničkim zanimanjima, radionicama u Zajednici tehničke kulture grada Splita pridodali su se sljedeći sadržaji: važnost obilježavanja navedenog datuma, izumi općenito i važnost izuma, poznate žene u znanosti kroz povijest te njihovi izumi, zanimljivosti i specifični detalji iz života pojedinih žena u znanosti.

Obilježavanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti prisustvovalo je 50-ak učenika, koji su usvojili određena znanja, a posebno su ih se dojmile činjenice, primjerice: kako je Amelia Earhart nestala prilikom leta, kako je Margaret A. Wilcox izumila perilicu u koju se moglo stavljati i posuđe i odjeća, kako je Jane Goodall otkrila da se čimpanzin DNK od čovjekovog razlikuje samo u 2 % te kako je Adu Lovelace majka usmjeravala u znanost od malih nogu, da ne “odluta” u umjetničkom području kao otac… Kako bi se istaknula važnost Ade Lovelace, zbog samih radionica robotike, učenici su sastavili i isprogramirali jednostavnije zadatke vezane za upravljanje elektroničkim elementima. Sadržaje su obuhvaćeni provjerom naučenog zanimljivim kvizom u Kahoot-u, koji su sastavili učenici. Radionice je vodila stručna suradnica ZTK grada Splita, Lucija Andrea Skočić.

Tagovi: Hrvatska zajednica tehničke kulture, HZTK, međunarodni dan, žene i djevojke u znanosti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE