Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Međunarodno povjerenstvo o obnovi sakralnih građevina stradalih u potresu

Obišli su crkvu Svete Katarine i gimnaziju Tituša Brezovačkog

Objavljeno 13.07.2021
Ivona Amidžić

Međunarodno povjerenstvo za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođeni područjima održalo je u ponedjeljak sjednicu s temom obnove sakralnih građevina s iznimno zahtjevnim konstrukcijama te obišlo crkvu Svete Katarine i gimnaziju Tituša Brezovačkog.

Međunarodno stručno-savjetodavno povjerenstvo za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođenim područjima Republike Hrvatske osnovano je u travnju 2021. na inicijativu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Povjerenstvo na svakoj sjednici razmatra konstrukcijsku obnovu pojedinih zahtjevnih kulturnih dobara, a to su, uz ostalo, bile tri zagrebačke škole u povijesnim zgradama te obnova kupola i svodova velikih raspona.

Na jučerašnjoj, trećoj, sjednici, članovi povjerenstva istraživali su mogućnosti obnove sakralnih građevina poput u oba potresa teško oštećene zagrebačke crkve Svete Katarine, antologijskog primjera europskog baroka, te barokne crkve iznimne vrijednosti – svete Marije Magdalene u Selima kraj Siska i crkve Uznesenja Marijina u Pokupskom, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

Članovi povjerenstva su hrvatski stručnjaci Mario Uroš i Josip Atalić s Građevinskog fakulteta, Josip Galić i Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta, Katarina Horvat Levaj s Instituta za povijest umjetnosti te građevinski inženjeri Martina Vujasinović, Juraj Pojatina i Milan Crnogorac te međunarodni stručnjaci Katrin Beyer, voditeljica Laboratorija za potresno inženjerstvo i strukturalnu dinamiku Federalnog instituta tehnologije u Lausanni, i Xavier Romao, potpredsjednik Međunarodne znanstvene komisije za spremnost na rizik ICOMOS-a.

Katrin Bayer jučer je u Zagrebu sa svojim suradnicima i članovima Povjerenstva obišla crkvu Svete Katarine i gimnaziju Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu.

“Mi radimo eksperimentalne testove, uglavnom računalne modele kako se zgrade ‘ponašaju’ tijekom potresa”, rekla je Beyer uoči sjednice Povjerenstva. Ako znamo kako će određeni materijali izdržati potres, onda ćemo saznati kako ih možemo osnažiti i učvrstiti, ali prvo moramo shvatiti što se s njima događa, moramo reproducirati te modele i to radimo u laboratoriju, objasnila je.

Napomenuvši da je jučer prvi put bila u crkvi u kojoj je pao strop, Beyer je istaknula kako joj je drago što je napokon mogla sve vidjeti, “jer se neke ključne stvari ne mogu doživjeti s fotografija i oštećenja se moraju pregledati na licu mjesta”.

“Tek sam tamo uočila kako se crkva uslijed potresa odijelila, odnosno jasno uvidjela lom koji je podijelio ulazni, noviji od starijeg, oltarnog dijela. Još se uvijek pitamo zašto i kada je do toga došlo: prije nego se svod srušio, ili nakon toga”, rekla je Beyer objasnivši kako je to iznimno važno u slučaju istraživanja ojačavanja materijala.

“Kao znanstvenici, meni ovo neposredno iskustvo na terenu i rad u ovakvom povjerenstvu ima ogromnu važnost, jer možemo primijeniti svoja istraživanja svih ovih godina i pridonijeti rješenju obnove, posebno za školske zgrade čiju konstrukcijsku obnovu istražujemo posljednjih nekoliko godina”, poručila je Beyer.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: graditeljska baština, obnova, potres, povjerenstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE