Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Medved: Stanovnici kontejnera do zime u obnovljenim objektima

"Tu je i veliki broj gospodarskih objekata, koji su također toliko oštećeni da se moraju ukloniti, više stambenih zgrada, a istodobno smo intenzivno pokrenuli proces obnove"

Objavljeno 30.08.2021
Ivona Amidžić

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je u petak da će se na potresom pogođenim područjima prioritetno obnavljati kuće kuće obitelji smještenih u kontejnerskim naseljima, kako bi se prije zime mogle vratiti u svoje kuće.

Do sredine sljedećeg tjedna, prema dinamici koja je potvrđena na sjednici Stožera za otklanjanje posljedica potresa, bit će uklonjeno oko 300 objekata. Među njima je 150 obiteljskih kuća, za koje je trebao veliki napor u prikupljanju potrebnih suglasnosti vlasnika i suvlasnika, uz poštivanje svih proceduralnih propisa, rekao je Medved novinarima.

“Tu je i veliki broj gospodarskih objekata, koji su također toliko oštećeni da se moraju ukloniti, više stambenih zgrada, a istodobno smo intenzivno pokrenuli proces obnove”, istaknuo je.

Obnovljeno je oko 400 obiteljskih kuća, a idućeg će tjedna biti potpisano više od 1500 ugovora s vlasnicima obiteljskih kuća. S 15. rujnom ćemo imati oko 6000 aktivnih ugovora za obnovu. Prioritetno će se obnavljati kuće obitelji koje su smještene u kontejnerskim naseljima, kako bi se prije zime mogle vratiti u svoje obnovljene kuće, kaže Medved.

U tijeku su pripreme za konstrukcijsku obnovu kuća, koja će ubrzo početi, rekao je Medved i najavio izgradnju više stambenih zgrada, kako bi se ljude moglo trajno zbrinuti. Svaki novi potres, a bilo ih je oko 1200, izaziva nova oštećenja.

Na pitanje o navodnim istražnim radnjama Uskoka protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića zbog netransparentnog trošenja gradskog proračunskog novca Medved je odgovorio kako je “predmet trenutno u nadležnosti tijela progona, pa ne može komentirati detalje”. O tom se slučaju nije htjela očitovati niti nova petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: kontejneri, medved, stanovnici, zima,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE