Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Meksikanci u nedjelju izlaze na izbore, umorni od krvoprolića

U političkom krajobrazu iskvarenom teškim kriminalom i korupcijom, mnogi birači uzdaju se u populističkog kandidata Andresa Manuela Lopeza Obradora

Objavljeno 29.06.2018
Alan Srčnik

Meksikanci će u nedjelju izabrati novog predsjednika. U političkom krajobrazu iskvarenom teškim kriminalom i korupcijom, mnogi birači uzdaju se u populističkog kandidata Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Kandidat za meksički Kongres Fernando Puron snimao je selfie ispred publike na jednom predizbornom skkupu kada mu je sleđa prišao muškarac s kapom na glavi. Podigao je pištolj i iz neposredne blizine pucao u Purona.

Ubojstvo snimljeno sigurnosnim kamerama u sjevernom gradu Piedrasu Negrasu prije tri tjedna jedno je od 120 ubojstava meksičkih političara u zadnjih deset mjeseci.

Meksiko u nedjelju izlazi na predsjedničke i parlamentarne izbore nakon najnasilnije izborne kampanje u zadnjih nekoliko desetljeća. Visoka razina kriminala bila je jedna od najvažnijih tema četvorice predsjedničkih kandidata.

Ispitivanja uoči izbora najviše izgleda daju ljevičarskom populistu Andresu Manuelu Lopezu Obradoru (64), bivšem gradonačelniku Cidudad de Mexica koji je prije nekoliko godina osnovao svoju stranku. Ankete mu daju između 45 i 50 posto glasova.

Bivši predsjednik parlamenta Ricardo Anaya (39), kandidat Nacionalne stranke, druge najjače u zemlji, kaže da predstavlja “modernu promjenu”, suprotnu socijalizmu stare škole Lopeza Obradora.

Kandidat vladajuće Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) Jose Antonio Meade (49) pokušava zadržati distancu od predsjednika na odlasku Enriquea Pene Nieta za kojim se vuku mnoge korupcijske afere.

Obojica u anketama znatno zaostaju za Obradorom, a četvrti kandidat, neovisni Jaime Rodriguez vjerojatno će osvojiti tek koji postotak glasova.

Ozračje straha

Gotovo 90 milijuna Meksikanaca ima pravo glasa kojim će odlučiti o predsjedniku države, 500 zastupnika u donjem domu parlamenta i 128 u Senatu.

Istodobno se odvijaju izbori i u nekoliko meksičkih saveznih država te u brojim gradovima i općinama. To su najopsežniji izbori u meksičkoj povijesti, što donekle objašnjava i visoku stopu ubojstava političara.

Skupine organiziranog kriminala tako nastoje izboriti se utjecaj, posebno na lokalnoj razini, objašnjavaju analitičari.

“Ozračje straha sigurno utječe na mnoge odluke političara”, kaže Birgit Lamm, direktorica za Latinsku Ameriku u njemačkoj Zakladi Friedricha Naumanna.
Više od tisuću kandidata zbog zabrinutosti za svoju sigurnost povuklo se iz kampanje, objavio je dnevnik Milenio.

Ubojstva političara odražavaju opću eskalaciju kriminala u zemlji u kojoj je prošle godine zabiježeno 29.000 ubojstava, najviše otkako se o tome vode podaci.

“Ovo je zemlja u kojoj ubijaju naviše novinara, boraca za zaštitu okoliša, žena”, kaže neovisna kandidtkinja za Kongres Susana Ochoa.

Stopa kriminala zato i dominira kampanjom iako se Meksiko bori i s drugim problemima, poput usporenog gospodarstva.

Dvije pčele ne bodu jedna drugu

Predsjednik Pena Nieto i njegov prethodnik Felipe Calderon s kriminal su pokušali riješiti žestokim metodama, koristeći se i vojskom za obračun s narkobandama. Mnogi smatraju da takav pristup nije donio ploda.

Lopez Obrador predlaže drugačiju strategiju, borbom protiv korupcije i širenjem socijalnih programa namjerava demotivirati ljude da se pridružuju bandama.

“Korupcija je glavni uzrok društvene i ekonomske nejednakosti u zemlji”, rekao je. Po podacima Svjetske banke, oko 40 posto Meksikanaca živi u siromaštvu.

Eventualna pobjeda Lopeza Obradora mogla bi, smatraju analitičari, dodatno zaoštriti odnose SAD-a i Meksika, zemlje koju predsjednik Donald Trump optužuje za ilegalne migracije i prijeti joj gradnjom zida na granici.

Lopez Obrador će pokušati smanjiti meksičku ovisnost o američkoj nafti i drugim vrstama trgovine, kaže njegov savjetnik Alfonso Romo.

“Ali dvije pčele ne bodu jedna drugu”, dodaje Romo, aludirajući na mogućnost neke vrste razumijevanja između Trumpa i Obradora, obojice nekonvencionalnih političara u čestom sukobu s medijima.

Ujedno i otklanja strahove da će Obradorova pobjeda pretvoriti Meksiko u drugu Venezuel, koja pod socijalističkom vladavinom pati od teške ekonomske krize.

(Hina)

Tagovi: izbori, meksiko,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE