Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Meksiko apelira na Trumpa da ne uvodi “nepoštene” carine zbog migranata

"Poručujem Meksikancima da ne gube vjeru, prevladat ćemo ovaj stav američke vlade'' - rekao je Obrador novinarima

Objavljeno 31.05.2019
Antonela Verković

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je u petak američkog kolegu Donalda Trumpa da prestane prijetiti povećanjem carina na maksičke proizvode, zbog spora između dviju zemalja oko migranata koji bi mogao ozbiljno uzdrmati meksičko gospodarstvo.

Trump je u četvrtak rekao da će povećati carine ako Meksiko ne zaustavi migrante koji nezakonito prelaze američko-meksičku granicu. Od 10. lipnja carine bi se povećale za pet posto i rasle bi na mjesečnoj razini, do 25 posto 1. listopada.

Samo dan nakon te prijetnje, američki predsjednik je u petak dodatno pritisnuo Meksiko. “Meksiko već zarađuje bogatstvo od SAD-a, oni lako mogu riješiti ovaj problem. Vrijeme je da napokon učine sve što treba učiniti!”, napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov ultimatum dosad je najveći vanjskopolitički izazov za Obradora, koji se u šest mjeseci mandata svim silama trudio da ne odgovara na Trumpove “strelice” i izbjegavao sukobe.

“Poručujem Meksikancima da ne gube vjeru, prevladat ćemo ovaj stav američke vlade, oni će se morati povući jer meksički narod ne zaslužuje da ga se tretira na taj način”, rekao je Obrador novinarima.

Meksički ministar vanjskih polova Marcelo Ebrard na Twitteru je ponašanje Trumpa prema Meksiku nazvao “nepoštenim”, a za prijetnje carinama je rekao da “nemaju ekonomskog smisla ni za koga”.

Porastu li američke carine na uvoz meksičkih proizvoda, bio bi to težak udarac gospodarstvu zemlje koja se u velikoj mjeri oslanja na izvoz u SAD niza proizvoda, od avokada i tekile do televizora i automobila koje u tom zemlji sklapaju tvrtke poput Forda i Nissana.

Američka trgovinska komora, utjecajna poslovna lobistička organizacija, razmatra načine da se suprotstavi Trumpovu potezu, uključujući pravna sredstva, rekao je u petak neimenovani dužnosnik komore.

S Trumpovom se ne slažu ni druge industrijske skupine, upozoravajući da bi carine naštetile američkim tvrtkama, farmerima i potrošačima koji već trpe zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Trumpovoj administraciji migracije su glavni prioritet, no dosad nije uspio provesti promjene u politici niti je uspio dobiti zeleno svjetlo Kongresa za gradnju zida na granici s Meksikom.

Američki dužnosnici kažu kako se suočavaju s rekordnim brojem migranata koji nezakonito prelaze granicu. Većinom se radi o obiteljima iz središnje Amerike koje bježe od siromaštva, nasilja i korupcije u svojim zemljama.

Nove carine mogle bi ugroziti trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom za koji Bijela kuća traži dopuštenje Kongresa.

Glasnogovornica Bijele Kuće Sarah Sanders poručila je u televizijskom intervjuu da je Trumpova administracija sagledala sve dobre i loše strane tog prijedloga.

“Ne samo da smo o tome dobro promislili, već smo o tome razgovarali i za vrijeme kampanje i sada”, kazala je Sanders za Fox News.

(Hina)

FOTO:  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Tagovi: carine, meksiko, trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE