Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Merkel i Putin složili se u pogledu četverostranih pregovora o Kerčkim vratima

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.  

Objavljeno 01.12.2018
Marko Leskovar

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama summita G20 u Buenos Airesu izrazila zabrinutost zbog događaja u Kerčkim vratima, izjavio je u subotu njezin glasnogovornik.

Dvoje čelnika se dogovorilo o nastavku razgovora o tom problemu. U njima će sudjelovati predstavnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, rekao je glasnogovornik.

Tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija u nedjelju zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.

“Kancelarka je još jednom jasno rekla da je zabrinuta zbog eskalacije u Kerčkim vratima i da se zalaže za slobodu plovidbe u Azovskom moru”, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert.

Rusija je prošle nedjelje zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok su se dužnosnici obiju zemalja međusobno optuživali za provokativno ponašanje.

Potom je Rusija priznala da je zarobila tri ukrajinska broda te da je koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju prolaska kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Tagovi: merkel, putin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE