Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Merkel: Kina mora preuzeti odgovornost za miroljubivi svjetski poredak

Njemačka kancelarka je naglasila kako je važno da europska strana Pekingu naglasi kako je "potrebna recipročnost u međusobnim odnosima"

Objavljeno 05.02.2019
Lucija Tokić

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Kinu da preuzme više odgovornosti za svijet u vrijeme rasta njezinih globalnih aspiracija.

Kina treba preuzeti “više odgovornosti za miroljubivi svjetski poredak”, kazala je Merkel u utorak u raspravi sa studentima elitnog sveučilišta Keio u Tokiju.

Tijekom rasprave o kineskom telekomunikacijskom gigantu Huaweiju kancelarka je upozorila kako se s Kinom treba razgovarati ne samo o tome što ta tvrtka daje informacije državi koje se potom koriste, nego i da se dobiju obećanja da se to neće činiti.

“Ako radite u Njemačkoj, tada se ne smije događati da Kina može pristupiti svim podacima na svim kineskim proizvodima”, poručila je Merkel.

Nekoliko zapadnih država optužilo je Huawei da blisko surađuje s kineskim vlastima, a da u svoje proizvode ugrađuju alate koje omogućuju vodstvu Komunističke partije da prikuplja podatke.

Ta tvrtka i službeni Peking odbacuju ove tvrdnje.

Merkel se osvrnula i na tvrdnje da Kina dovoljno ne štiti intelektualno vlasništvo, istaknuvši kako se trebaju pronaći načini da se Kina prema tome odnosi “pažljivo i pravedno”.

“Što Kina postaje dominantnija i ekonomski razvijenija, više će zahtjeva biti postavljeno prema njoj na tim područjima”, kazala je kancelarka.

Naglasila je kako je važno da europska strana Pekingu naglasi kako je “potrebna recipročnost u međusobnim odnosima”.

Berlin s Kinom želi raditi “na ravnopravnim temeljima”, zaključila je Merkel drugog i posljednjeg dana svog posjeta Japanu.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: kina, merkel, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE