Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Merkel upozorava: “Povratak nacionalizma ne znači imati više kontrole, nego manje”

EU mora djelovati zajedno: "Moramo osigurati da regije koje su najviše pogođene pandemijom korovirusa dobiju veću pomoć, a da pritom one snažnije ne budu previše opterećene"

Objavljeno 09.07.2020
Ivona Amidžić

Europska unija mora pokazati međusobnu soliarnost, osigurati da područja koja su više pogođena pandemijom dobiju više, a da pritom one koje su gospodarski jače ne bude previše opterećene, izjavila je u srijedu u Bruxellesu njemačka kancelarka Angela Merkel.

U snažnom, proeuropskom govoru u Europskom parlamentu, ona je upozorila da “povratak nacionalizma ne znači imati više kontrole, nego manje”.

Stoga EU mora djelovati zajedno, “moramo osigurati da regije koje su najviše pogođene pandemijom korovirusa dobiju veću pomoć, a da pritom one snažnije ne budu previše opterećene”.

Dodala je da ” ne smijemo biti naivni”, da mnogi čekaju u Europi jedva čekaju na neuspjeh EU-a.

“Pandemija koronavirusa i rješavanja njezinih posljedica obilježit će njemačko predsjedanje”, rekla je Merkel predstavljajući prioritete rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovici ove godine.

“Glavni prioritet predsjedništva jest da Europska unija iziđe ujedinjena i snažna iz koronakrize, ne samo kratkorčno, nego želimo Europu koja ulijeva nadu. Želimo pokrenuti Europu”, rekla je.

Istaknula je pet prioriteta na kojima će Njemačka inzistirati tijekom svoga predsjedanja: temeljna prava, kohezija, zaštita klime, digitaliizacija i uloga Europe u svijetu.

Dolazak u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu prvo je putovanje kancelarke Merkel izvan Njemačke od početka koronakrize. Kasnije popodne udjelovat će na mini-samitu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Komisije Ursule von der Leyen i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassoliijem, a glavna tema je plan za oporavak i višegodišnji proračun EU-a.

Sljedeći tjedan, 17. i 18. srpnja okupit će se čelnici zemalja članica na prvom fizičkom sastanku na vrhu kako pokušali postići dogovor o tim pitanjima.

“Svi moramo biti spremni na kompromis, i vi u Europskom parlamentu također”, rekla je kancelarka. Za dogovor o planu za oporavak i VFO-u potrebna je suglasnost svih zemalja članica i pristanak Europskog parlamenta.

Govoreći o temeljniim pravima, Merkel je istaknula da pandemija koronavirusa ne smije biti izlika za ograničenje sloboda.

“Pandemija se nikad ne smije koristiti kao izlika za narušavanje demokratskih načela, ljudskih prava, građanskih sloboda”, rekla je Merkel, dodajući da je ona odrasla u društvu u kojima su temeljna prava bila ograničena.

Istaknula je važnost kohezije i uzajmne solidarnosti. “Europa će iz krize izići jača ako pojačamo koheziju, europska solidarnost nije samo humani pristup, nego je ona korisna za sve”, rekla je.

Istaknula je da će EU nastojati do kraja godine postići dogovor o budućim odnosima s Velikom Britanijom, ali da EU treba biti spremna i za brexit bez dogovora.

Merkel je rekla da će se zauzeti da se do kraja godine održe konferencije o pristupanju, to jest otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Predsjednica Eurposke komisije Ursula von der Leyen zahvalila je kancelarki Merkel i Njemačkoj što su u EU vratili duh zajedništva, osjećaj za cjelinu, a to znači da je “ono što je dobro za Europu, dobro i za njezine dijelove”.

Istaknula potrebu za solidarnošću, koja sa sobom nosi i odgovornost te da je zbog toga Komisija u svom planu za oporavak “EU sljedeće generacije” predložila da se pomoć poveže s reformama koje zemlje članice trebaju provesti.

“Svaka članica mora odraditi svoj domaći rad, svi se moramo promijeniti na bolje”, rekla je von der Leyen.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: Angela Merkel, eu, europska unija, merkel, nacionalizam, solidarnost,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE