Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ministar Le Drian: Francuske džihadistice su borkinje i tako se s njima treba ophoditi

"Oni su neprijatelji i tako s njima treba postupati i suditi im, ondje gdje su počinili zločine, u Iraku i Siriji. To vrijedi i za žene i za muškarce."

Objavljeno 31.03.2019
Ivona Amidžić

Francuske džihadistice koje su otišle u Irak i Siriju borkinje su i s njima tako treba postupati, ocijenio je  francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u razgovoru objavljenom u nedjelju na web stranici dnevnog lista Ouest-France.

“Primjećujem neku vrstu suosjećanja određenog broja branitelja džihadistica, ali one su borkinje, aktivistice džihadizma. Tako se prema njima treba postupati”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

Francusko stajalište je “od samog početka potpuno jasno, nema povratka”, ponovio je Le Drian.

“Francuzi koji su se borili u redovima skupine Islamska država, borili su se protiv Francuske. Dakle, oni su neprijatelji i tako s njima treba postupati i suditi im, ondje gdje su počinili zločine, u Iraku i Siriji. To vrijedi i za žene i za muškarce. Za žene kao i za muškarce. I to zato što su u Irak i Siriju, 2014. , 2015. i, 2016. odlazili uglavnom da bi se borili”, ocijenio je ministar na pitanje o mogućem razlici između muškaraca i žena džihadista.

“Problem je s djecom. I to malom djecom i moguće je da majke u konačnici odbiju brinuti se za njih”, primijetio je Le Diran.

Svaki slučaj će se razmatrati zasebno u suradnji s Crvenim križem, uz puno opreza kako bi se izbjeglo manipuliranje empatijom. Dakle Francuska će poštivati zakone i sigurnost Francuza. Pravo i sigurnost Francuza, to su temeljna načela našeg stajališta o toj temi”, zaključio je francuski ministar.

Francuski ministar unutarnih poslova Laurent Nunez je rekao da ima 500 djece francuskih roditelja u Iraku i Siriji.

Od tih pet stotina djece, oko stotinu ih se vratilo nakon 2015. a neka su umrla. Kad je riječ o 200 do 300 djece ne zna se gdje se ona nalaze, rekao je u četvrtak navečer državni tajnik na kanalu France 2.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: džihadistice, francuska, Irak, ministar le drian, Sirija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE