Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ministar Pavić poslodavcima predstavio prijedlog mirovinske reforme

Ministar je naglasio kako je prioritet povećanje mirovina i dulji ostanak radnika na tržištu rada jer samo 20 posto radnika odradi puni radni staž.

Objavljeno 15.11.2018
Marko Leskovar

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je u četvrtak na radnom ručku s poslodavcima da se predloženom mirovinskom reformom želi postići održivost javnih financija i pravedniji mirovinski sustav te ojačati drugi mirovinski stup, a predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja rekla je kako im je popravljeni prijedlog reforme prihvatljiviji budući su prihvaćene neke primjedbe poslodavca.

Ministar je naglasio kako je prioritet povećanje mirovina i dulji ostanak radnika na tržištu rada jer samo 20 posto radnika odradi puni radni staž. Prosječni staž je 30 godina dok je to primjerice u Njemačkoj u prosjeku više od 37 godina, napomenuo je.

Nadalje, želimo ispraviti međugeneracijske nepravde, rekao je Pavić upozorivši kako bi rođeni 1962. i kasnije bez reforme imali mirovine niže između 600 do 700 kuna od sadašnjih umirovljenika. Najavio je povećanje mirovina u idućoj godini napominjući kako će oni s najnižim mirovinama moći dobiti 3,13 posto dodatka. Hrvatski mirovinski sustav suočen je s mnogim izazovima – mirovine su male, a izdaci za mirovne veliki i reforma je nužna jer je, rekao je, do sada stalno odgađana. Upozorio je da bi u protivnom za izjednačavanje mirovina starih i novih umirovljenika do 2040. trebalo izdvojiti 40 milijardi kuna te da bi najlakše bilo zadužiti i opteretiti buduće naraštaje, ali da to Vlada ne može dopustiti.

Tagovi: mirovine, pavić, reforma,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE