Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Ministarstvo kulture daje novac za hitne mjere zaštite stradalih kulturnih dobara

Zaštita nematerijalnih kulturnih dobara imala je 119 prijava vrijednih sedam milijuna kuna, a odobreno 95 njih u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna

Objavljeno 09.08.2021
Ivona Amidžić

Ministarstvo kulture objavilo je u petak rezultate dodjele novčanih sredstava za programe zaštite kulturnih dobara, koja su, zbog šteta uzrokovanih katastrofalnim potresima, najviše usmjerena na provođenje hitnih mjera zaštite stradalih kulturnih dobara.

Zbog toga će se ovim programima financirati samo hitni i nužni radovi u ostalim dijelovima Hrvatske, izvijestili su iz Ministarstva kulture i medija koje će pratiti realizaciju svih projekata i reagirati po procjeni i potrebi bilo osiguravanjem dodatnih sredstva ili odgodom financiranja nerealiziranih radova za sljedeću godinu.

Za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara prijavljeno je 897 programa ‘teških’ 368 milijuna kuna, od kojih je za financiranje odobreno 459 programa u ukupnom iznosu od 59 milijuna kuna.

Za zaštitu kopnene arheološke baštine prijavljeno je 15 programa s ukupnim potraživanjima od 1,4 milijuna kuna, a odobrena su tri programa u ukupnom iznosu od 180 tisuća kuna.

Za zaštitu kopnene arheološke baštine prijavljeno je 199 programa vrijednih 20 milijuna kuna, a odobreno je 11 programa u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Program zaštite i očuvanja orgulja imao je 25 prijava vrijednih 21,6 milijuna kuna, a u financiranje je uvršteno devet programa u ukupnom iznosu od 2,8 milijuna kuna.

Zaštita pokretnih kulturnih dobara imala je prijavljenih 258 programa ukupnih potraživanja 23,7 milijuna kuna, a u financiranje je uvršteno 167 programa vrijednih 6,7 milijuna kuna.

Zaštita nematerijalnih kulturnih dobara imala je 119 prijava vrijednih sedam milijuna kuna, a odobreno 95 njih u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Zaštita pokretnih etnografskih kulturnih dobara imala je devet zahtjeva teških 330 tisuća kuna, a od kojih je uvršteno pet prijava u ukupnom iznosu od 150 tisuća kuna.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: koronavirux, kultura, kulturna dobra, šteta,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE