Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Moćna američka artiljerija okreće rat u korist Ukrajine

Viši dužnosnik Pentagona još prošlog tjedna otkrio je za CNN da je 89 od dogovorenih 90 američkih haubica M777 već dostavljeno u Ukrajinu, kao i 120 od dogovorene 184 tisuće rundi streljiva

Objavljeno 20.05.2022
Andrija Lukretić

Sjedinjene Države će “okrenuti nebo i zemlju” da pomognu Ukrajini, obećao je američki ministar vanjskih poslova Lloyd Austin na sastanku oko četrdeset zemalja, članica NATO-a i onih koje to nisu, u Njemačkoj krajem prošlog mjeseca.

I zaista, američka vojna pomoć Ukrajini, pogotovo u posljednjih mjesec dana, prilično je impresivna. Štoviše, prema dostupnim podacima je veća od pomoći svih europskih zemalja zajedno, gledano u apsolutnim iznosima vrijednosti poklonjenog naoružanja i opreme.

I SAD je, doduše, dugo oklijevao sa slanjem teškog naoružanja kakvo je Ukrajini prijeko potrebno u obrani protiv ruske agresije – poput artiljerije, raketnih sustava, tenkova, borbenih bespilotnih letjelica ili helikoptera i aviona.

Neke od tih vrsta naoružanja Ukrajina i dalje ne dobiva od zapadnih saveznika. A izravna vojna intervencija u obliku nametanja zone zabrane letenja iznad Ukrajine, što je njen predsjednik Volodimir Zelenskij uzalud tražio, očito nije opcija, prije svega zbog rizika od izbijanja nuklearnog rata.

S jedne strane, taj je strah potpuno razumljiv. S druge strane, posljedice ograničene vojne pomoći Ukrajini vidimo na terenu – ukrajinska vojska nije bila u stanju razbiti rusku opsadu Mariupolja i osloboditi razoreni grad ili barem izvući preostale branitelje, koji su se na kraju morali predati ruskim okupatorima kako ne bi umrli od gladi i žeđi.

SAD poslao 90 moćnih haubica M777, već se koriste na fronti

U brutalnom ruskom osvajanju grada je, po procjeni gradonačelnika Vadima Bojčenka koju nije moguće neovisno potvrditi, poginulo više od 20 tisuća civila. Pa ipak, sve je jasnije da bi ono teško naoružanje koje je Ukrajina posljednjih tjedana dobila, prije svega iz SAD-a, moglo promijeniti odnos snaga na bojištu i okrenuti rat u korist Ukrajine.

Viši dužnosnik Pentagona još prošlog tjedna otkrio je za CNN da je 89 od dogovorenih 90 američkih haubica M777 već dostavljeno u Ukrajinu, kao i 120 od dogovorene 184 tisuće rundi streljiva za ove haubice. Dodao je da je, u tom trenutku, 370 ukrajinskih vojnika završilo obuku za rukovanje ovim modernim topničkim sustavima kalibra 155 mm, dometa do 40 kilometara, a da još 29 vojnika dovršava tu obuku.

Hana Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, dan kasnije je potvrdila da se, “uz Javeline i Stingere (protutenkovski i protuavionski projektili, op.a.), američke haubice već koriste na bojišnici.” Usto se pohvalila da je opskrba Ukrajine stranim oružjem “već prešla u rutinu” i to “unatoč ruskim naporima da unište prometnu infrastrukturu.”

“Ulazimo u novu fazu rata. Rusija ide prema situaciji u kojoj više neće moći pobijediti u ‘ratu vojne opreme’. No do pobjede će ipak proći više teških tjedana, a možda i mjeseci”, zaključila je.

“Posebne čestitke i zahvale naših topnika američkom narodu za haubice M777. Moji momci znaju vrijednost topništva. Prije svega, željeli su poručiti da se radi o visokopreciznom i vrlo učinkovitom oružju. Zajedno do pobjede!” poručio je glavni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, u objavi na Twitter stranici ukrajinske vojske od prošlog petka.

Tagovi: Amerika, artiljerija, rat, ukrajina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE