Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Most: Hrvatska je na začelju EU-a po prikupljanju odvojenog otpada

Dobrović je, govoreći o upozorenjima Europske komisije, ustvrdio kako održivi razvoj i kružno gospodarenje otpadom "nije jezični ukras" već opredjeljenje, izbor i put koji je nužan, zbog vrlo ozbiljnog stanja u kojem se okoliš nalazi.

Objavljeno 06.11.2018
Marko Leskovar

Hrvatska je na začelju EU-a po prikupljanju odvojenog otpada, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjerno opstruira taj sustav, poručeno je u utorak s okruglog stola o održivom razvoju i kružnom gospodarenju otpadom koji je organizirao Most nezavisnih lista.

“Zašto Bandić kao gradonačelnik Zagreba namjerno opstruira sustav odvojenog prikupljanja otpada, dokazujući time, valjda, da nema druge nego izgraditi investicijski i operativno skup sustav gospodarenja otpadom. To znači da građane za nekoliko godina čeka poskupljenje otpada za nekoliko puta, upravo onako kako se to dogodilo s vodom, a Zagreb je zatrpan smećem”, ustvrdio je bivši Mostov ministar zaštite okoliša i energetike i saborski zastupnik Slaven Dobrović.

Dobrović je, govoreći o upozorenjima Europske komisije, ustvrdio kako održivi razvoj i kružno gospodarenje otpadom “nije jezični ukras” već opredjeljenje, izbor i put koji je nužan, zbog vrlo ozbiljnog stanja u kojem se okoliš nalazi.

Podsjetio je i na upozorenje koje je krajem rujna Hrvatskoj uputila Europska komisija, u kojem se izražava bojazan da Hrvatska, prema dosada viđenom, teško može postići 50 posto recikliranja otpada do 2020. godine. Glavne primjedbe, ističe, odnose se na prespori razvoj sustava odvojenog prikupljanja i s tim povezanu dominantnu usmjerenost na obradu otpada koji je ostao.

U tom su kontekstu na okruglom stolu iznesena iskustva predstavnika iz Ljubljane, te Crikvenice i Krka, domaćih komunalnih sustava koji su na tom polju postigli značajne uspjehe.

Tagovi: Bandić, most, otpad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE