Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most: “Jedina smo opcija koja zastupa hrvatskog čovjeka kojeg su elite zaboravile.”

"Želimo Europu nacija, a ne europsku naciju",istaknuo je Grmoja

Objavljeno 18.04.2019
Lucija Tokić

Božo Petrov, predsjednik Mosta i nositelj liste za Europski parlament, kandidati Ivan Prskalo i Ljubica Ambrušec, te politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na današnjoj su konferenciji za novinare istaknuli potrebu da se dvanaest hrvatskih zastupnika u okviru Europske unije zajednički bori za nacionalni interes jer međusobnu suradnju očekuju i hrvatski građana.

Petrov je naglasio kako svađe i podmetanja kojima građani svjedoče na početku ove kampanje pokazuju da veliki broj kandidata s različitih lista ne razumije hrvatsku poziciju u EU i potrebu da se zajednički u tom okviru borimo za nacionalni interes.

“Jedno je raspravljati o razlikama u našim programima, nuditi različita rješenja, ali sve što smo dosad vidjeli sugerira da velika većina opcija nema nikakav program, nego samo potiče sukobe. Most, s druge strane, nudi jasna rješenja u svim područjima, od poduzetništva, poljoprivrede i ribarstva do energetike, znanosti i istraživanja. Želimo Europsku uniju jednakih prilika za sve, u kojoj Hrvatska neće biti drugorazredna članica. Hrvatski građani od nas očekuju međusobnu suradnju u Europskom parlamentu u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. Dvanaest hrvatskih zastupnika nema taj luksuz strančariti i voditi partikularnu politiku, nego zajednički moramo lobirati za Hrvatsku,” rekao je Petrov.

Petrov je naglasio kako Most međusobnu suradnju nakon izbora želi dići na najvišu moguću razinu i zato Most predlaže stalnu koordinaciju asistenata hrvatskih zastupnika u Bruxellesu koji bi održavali tjedne sastanke i usuglašavali stajališta oko pitanja koja su važna za Hrvatsku.

“Hrvatski zastupnici izabrat će različite odbore i grupacije, provodit će i dio vremena na putovanjima i na terenu, pa neće imati vremena redovito izmjenjivati stajališta, ali zato imaju asistente koji bi se redovito, na tjednoj bazi, međusobno sastajali i usuglašavali, uzimajući u obzir stajališta stručne javnosti iz Hrvatske o određenim pitanjima. Samo će tako naši zastupnici uvijek biti informirani o dolasku važnih pitanja za Hrvatsku na dnevni red Europskog parlamenta i rješenjima koja predlaže struka”, izložio je Petrov.

Kandidati Mosta za Europski parlament Ivan Prskalo i Ljubica Ambrušec istaknuli su kako će Most voditi pozitivnu kampanju usmjerenu prema maksimalnom iskorištavanju prilika koje Europska unija nudi.

“Želimo europski standard za naše građane, jednake prilike, širenje tržišta za hrvatske izvoznike i ostanak mladih i kvalificiranih radnika u Hrvatskoj. Zalagat ćemo se za specifične nacionalne programe zapošljavanja financirane iz zajedničke blagajne i više sredstava iz EU fondova za države poput Hrvatske koje su pogođene masovnim iseljavanjem. Solidarnost je temelj Europske unije, a kohezija njezin važan cilj. Ravnomjerna razvijenost nikad se neće ostvariti ako države poput Hrvatske ostanu bez najproduktivnijeg dijela stanovništva i zato smatramo da je potrebno to kompenzirati većom dostupnošću sredstava iz EU fondova”, rekao je Prskalo.

Nikola Grmoja je zaključio kako Most u svom programu za ove izbore jasno ističe za kakvu se Europsku uniju zalaže.

“Ne želimo nove zajedničke institucije koje bi trebale zamijeniti nacionalne institucije, ne želimo dublju političku integraciju, ne želimo ni europske poreze, ni europsku vojsku, ni europsku federaciju u kojoj bi briselska birokracija krojila sudbinu Hrvatske. Želimo Europu nacija, a ne europsku naciju! Puno opcija na ovim izborima navodno želi isto kao Most, ali nemaju šanse proći. Most je jedina opcija koja zastupa hrvatskog čovjeka kojega su elite zaboravile, a kojoj sva istraživanja daju siguran mandat. Mi ulazimo u ovu kampanju s ambicijom da uzmemo dva mandata. Pozivam zato ovim putem sve birače koji žele sačuvati Hrvatsku državnost u Europskoj uniji da glasuju taktički i da nam daju glas jer samo tako mogu biti sigurni da im neće propasti. Trebaju imati na umu da svaki glas koji propadne ide u prilog onima koji sjede s Tajanijem koji svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju, prijateljuju s Aleksandrom Vučićem i zagovaraju „više Europe” i brzi ulazak u eurozone”, rekao je Grmoja.

 

Tagovi: europski parlament, most,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE