Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most NL i Živi zid uz HDZ i SDP ulaze u Europski parlament

Koga bi Živi zid mogao poslati onamo na visoku plaću, a da istovremeno svoje najpopularnije članstvo održi i u domaćem Saboru. Pojednostavljeno, moglo bi kod njih biti 'zabavno'

Objavljeno 18.02.2019
Lucija Tokić

Polako, ali sigurno bliže se izbori za Europski parlament.  Prema prvim projekcija koje je objavio Europski parlament, najveći dio Bruxelleskog “kolača” zagrist će HDZ. Naime, vladajuća stranka, od 12 hrvatskih mjesta, osvaja potim istim projekcijam 6, potom SDP 3, Živi zid 2 i 1 mjesto Most NL.

Razumije se, HDZ će svoje mandate, baš kao i SDP, vjerojatno ‘dijeliti’ s koalicijskim partnerima, ovisno o listama kakve budu kreirali pred izbore, osim ako na iste izađu sami, dočim Most NL i Živi zid neće imati taj problem. Osim što se pitamo koga bi Živi zid mogao poslati onamo na visoku plaću, a da istovremeno svoje najpopularnije članstvo održi i u domaćem Saboru. Pojednostavljeno, moglo bi kod njih biti ‘zabavno’.

Evo kako to izgleda u postotcima: HDZ osvaja 32,1 posto glasova, SDP 17,9 posto glasova. Slijedi Živi zid s 12,3 posto te Most sa 7,4 posto.

Ti se podaci osnivaju na informacijama iz pouzdanih istraživanja javnog mnijenja u državama članicama provedenih početkom veljače 2019, a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public. Anketu u Hrvatskoj provela je Promocija plus.

Stranke koje ne uspijevaju dobiti zastupničko mjesto predvodi START, koji je peti po redu s 5,2 posto glasova, zatim Glas s 4,3 posto, NHR s 3,7 posto, HSS s 3,6 posto, Bandić Milan 365 2,3 posto, HNS 1,8 posto, IDS 1,8 posto, a sve ostale stranke 5, 8 posto.

Tagovi: europski parlament, hdz, most, sdp, živi zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE