Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most: „Tražimo zabranu dovoza smeća iz drugih županija na Piškornicu, a izbor Martine Dalić neugodno nas je iznenadio“

Nino Raspudić: "Piškornica je potencijalna ekološka bomba o kojoj nitko ne govori, a na njoj se nalazi 808 tisuća tona smeća koje se tamo odlaže iz četri županije."

Objavljeno 08.02.2021
Darija Kovačić

Saborski zastupnici Mosta danas su ipred ulaza u Podravku održali konferenciju za novinare na kojoj je Nino Raspudić upozorio na problem odlagališta otpada Piškornica, Zvonimir Troskot osvrnuo se na ekonomski aspekt Podravke i problematičnost imenovanja Martine Dalić na njezino čelo, kao i Nikola Grmoja koji je na čelu saborskog Antikorupcijskog vijeća.

Nino Raspudić rekao je da je Piškornica potencijalna ekološka bomba o kojoj nitko ne govori, a na njoj se nalazi 808 tisuća tona smeća koje se tamo odlaže iz četri županije. Rekao je kako je zbog nestručnog i neodgovornog upravljanja sanacijskim odlagalištem nedavno došlo do izlijevanja procjednih voda iz laguna u kojima je to smeće deponirano, te su zagadile okolni teren, i zemlju i podzemne vode. Raspudić je podsjetio i da se Podravina nalazi na trusnom području i da bi nekakav zemljotres koji bi doveo do oštećenja podnožja laguna doveo do ekološke katastrofe, budući da uz Piškornicu teče potok Gliboki koji se ulijeva u Dravu, a u neposrednoj blizini je i vodocrpilište Ivanščak koje vodom opskrbljuje preko 50 tisuća građana.

„Zbog Piškornice pale su cijene nekretnina, a kamioni koji dovoze smeće iz četri županije, oštećuju i cestu. Mi tražimo da se zabrani dovoz smeća iz ostalih županija, međutim, planovi su drugačiji. Potpisan je ugovor da se može graditi regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, megaprojekt čija je vrijednost procjenjena na pola milijarde kuna, a ugovor su potpisali podpredsjednik Vlade Tomislav Čorić, direktor fonda za okoliš Siniša Kukić i direktor regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Ružman. To odlagalište bi trebalo funkcionirati do kraja 2024. Uz potojeće četri, po tom planu će još dvije županije, Bjelovarsko – bilogorska i Virovitičko – podravska, dovoziti svoje smeće ovdje. Struka, točnije bivši ministar Dobrović ukazuje da je i cijena od pola milijarde kuna prenapuhana za barem 20 posto.“ – rekao je Raspudić, te se zapitao, budući da EU obvezuje da se do 2035. mora razdvajati 80 posto otpada, što će dovesti do velikog smanjenja mješovitog komunalnog otpada, znači li to da će se u Piškornicu uvoziti smeće iz inozemstva kako bi se popunio njezin kapacitet.

Zvonimir Troskot govoreći o Podravci naglasio je da gotovo da ne postoji tržišna ekonomija u svijetu u kojoj umirovljenici imaju preko 52 posto vlasničkog udjela preko fondova, a da imaju manja upravljačka prava, odnosno da je politika ta koja ima manje udjela, a može određivati tko će biti predsjednik uprave.

„Ovo nije samo regionalni preblem Podravke nego općenito naš reputacijsko investicijski problem iz razloga što svi gospodarstvenici iz svijeta gledaju šta se događa s poduzećima i na koji način se u određenim poduzećima bira uprava. Zato smo ostali neugodno iznenađeni imenovanjem Martine Dalić na čelo Podravke jer smo očekivali da će za Podravku biti raspisan natječaj, jedan ozbiljan selekcijski postupak u kojem će biti odabran vrhunski stručnjak iz nekog prehrambenog giganta koji zna poslovanje i procese i koji zna voditi jednu ovakvu kompaniju. Jedan od kriterija trebao bi biti poznavanje regionalnih prilika i regionalnih potencijala. Osim toga, nitko nije pitao zaposlenike Podravke što žele, a to su ljudi koji rade tri smjene dnevno na minimalcu, nitko ne mari za njih, pa čak ni sindikati koji više štite upravu, nego što bi trebali štititi zaposlenike.“ – objasnio je Troskot.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, Nikola Grmoja, rekao je da imamo situaciju gdje vladajući lome Povjerenstvo za suzbijanje interesa i nastoje mu smanjiti ovlasti što pokazuje da postoji određena sprega politike i pravosuđa, te je rekao da će se on kao predsjednik Nacionalnog vijeća baviti tim pitanjem gdje se Povjerenstvo za suzbijanje interesa nastoji učiniti nevažnim u hrvatskoj javnosti.

„Vidjeli smo odluku Visokog upravnog suda koji je srušio sve odluke vezane uz povredu načela obnašanja dužnosti, a zanimljivo je da se to događa upravo u trenutku kad Martinu Dalić treba imenovati na ovu funkciju. Gospođa Dalić možda ima reference u financijskom sektoru, ali sigurno nema u ovako posebnoj industriji kao što je prehrambena, a onda iza sebe ime sve ove repove koje vuče iz afere Hotmail, afere Borg.“ – rekao je Grmoja.

Foto: Most

Tagovi: drava, grmoja, Koprivnica, Martina Dalić, most, piškornica, Podravka, raspudić, troskot,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE