Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most u Sisku: “Građani su nezadovoljni obnovom, a njihovo povjerenje može se zadobiti samo radom i transparentnošću”

Gašpar Šako: "Građani bi trebali znati koliko je novca, odnosno donacija, na računima, gdje su ta sredstva usmjerena i hoće li im se iz sredstava  refundirati ono što su sami uložili u popravke kuća kako bi mogli živjeti”

Objavljeno 09.02.2021
Darija Kovačić

Saborski zastupnik Nikola Grmoja i Luca Gašpar Šako, koordinatorica Mosta za Sisačko-moslovačku županiju, danas su obišli Banovinu i održali konferenciju za novinare kako bi opet upozorili da se usprkos brojnim problemima na potresom pogođenom području i dalje ništa ne rješava.

“Na terenu se i dalje ne zna tko pije, tko plaća. “Potres” je ovdje bio i prije potresa i ništa se nije poduzelo, iako se sve zna i dokumentacija stoji u ladicama. Nema rada na terenu, građani su bespomoćni, ne znaju ni što se zbiva ni što mogu očekivati, a od sastanaka, stožera i rasprava, oni nemaju ništa. Upozorili smo prošlog tjedna ispred Hrvatskog sabora, a ponavljamo i ovdje, da građani Banovine još nemaju pitku vodu i dajemo rok od 24 sata da se to napokon riješi. Zatim, nije riješeno ni pitanje transparentnosti humanitarne pomoći, odnosno nemamo nikakav uvid što je došlo na Banovinu, od građevinskog materijala do bijele tehnike, te novčane pomoći na više računa. Građani bi trebali znati koliko je novca, odnosno donacija, na računima, gdje su ta sredstva usmjerena i hoće li im se iz sredstava  refundirati ono što su sami uložili u popravke kuća kako bi mogli živjeti”, rekla je Gašpar Šako.

Upozorila je da je nužno izaći u susret poduzetnicima u Sisačko-moslovačkoj županiji, jer ako ljudi nastave odlaziti, uzalud je sve drugo: “Apelirali smo zbog svega i na grad, općine, županije, Vladu RH i zatražili očitovanje u roku 8 dana. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv gradonačelnika Petrinje, ali mi pozivamo policiju i DORH da izvade dokumentaciju iz ladica jer je sve tamo”, rekla je Šako.

Grmoja je podsjetio kako je Most zbog revitalizacije Banovine podnio 20 amandmana, između ostalog i za brzu cestu za Sisak, ali svi su odbijeni,

“Voljeli bismo da se krene u tom smjeru i na savjetu koji je organiziran za revitalizaciju Banovine, a u kojem su zastupnici iz ove izborne jedinice, pa takoi ja. Tražili smo i poseban status za Banovinu, kako je to bilo za Vukovar, kako bi se porezno rastereitila. Što se tiče obnove, važno je naglasiti da stopostotne obnove neće biti, jer to nije cjelovita nego konstrukcijska obnova, a razlika je velika, o čemu govori podatak da je u Zagrebu podneseno samo 150 zahtjeva. Most je tražio stopostotnu obnovu za socijalno ugrožene obitelji, ali nije prošlo”, rekao je Grmoja.

Vezano za nezadovoljstvo građana s tijekom obnove i radom stožera, istaknuo je kako se jedino transparentnošću može umiriti građane i zadobiti njihovo povjerenje.

Foto: Most

Tagovi: donacije, Luca Gašpar Šako, most, obnova, pomoć, potres, Sisačko-moslavačka županija, sisak, transparentnost,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE