Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most: Vladajući su pogazili Ustav RH, Ustavni suci plešu kako vlada svira, a zdravstvo je na koljenima

Svima je jasno da su vladajući odlučili ustavne rokove zanemariti, a odredbe Ustava prekršiti i da od te rasprave ovoga ljeta neće biti ništa

Objavljeno 21.08.2019
Marko Babić

Most je danas u Hrvatskom saboru održao konferenciju za novinare kako bi upozorio da u ponoć istječe ustavni rok od 30 dana u kojemu je trebalo  raspraviti i odlučiti o zahtjevu za opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića. Predsjednik Mosta Božo Petrov, te saborski zastupnici prof. Robert Podolnjak i dr.sc. Ines Strenja istaknuli su kako su vladajući pogazili Ustav RH kako bi zadržali ministra koji baš ništa nije poduzeo za spas hrvatskog zdravstvenog sustava.

„Svima je jasno da su vladajući odlučili ustavne rokove zanemariti, a odredbe Ustava prekršiti i da od te rasprave ovoga ljeta neće biti ništa. A dok saborska većina i Vlada odbijaju raspravljati o stanju u zdravstvu, naš sustav javnog zdravstva nalazi se u sve većim problemima. Sustav je nereformiran. Grca u dugovima koji se mjere u milijardama.Građani nemaju jednaku zdravstvenu zaštitu u cijeloj Hrvatskoj. Liječnici i medicinsko osoblje masovno napuštaju Hrvatsku, a Vlada i ministar Kujundžić odbijaju adekvatno platiti naše zdravstvene radnike za njihov rad. Došli smo i na rub štrajka. Ali vladajućima sve to izgleda nije dovoljno bitno za neodgodivu saborsku raspravu, oni još uvijek misle da ima vremena i da nema žurbe“, rekao je Petrov.

Profesor Podolnjak je pojasnio kako se istekom ustavnog roka od 30 dana za saborsku raspravu i glasovanje o povjerenju ministru Kujundžiću, potvrđuje se u ovom trenutku, na žalost,  nametnuta ustavna interpretacija vladajućih da sabor može, kad nije u redovitom zasjedanju, raditi samo kada njima to odgovara i kada ga oni sazivaju. Bez obzira je li riječ o sjednici o imenovanju ministara ili o sjednicama radnih tijela, kao što će biti sutrašnja sjednica Odbora za europske poslove.

“Jasan ustavni rok da se mora raspraviti i glasovati o povjerenju vladi, njenom predsjedniku ili ministru u roku od 30 dana ostaje mrtvo slovo na ustavnom papiru. Posebno nas žalosti nonšalantnost Ustavnog suda RH koji podneske oporbenih zastupnika, naročito svih oporbenih članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao i mišljenje većine profesora ustavnog prava, smatra toliko nevažnim i nebitnim da svoj stav o ovom pitanju nisu iznijeli do sada. Zbog toga je, uz prešutnu suglasnost Ustavnog suda, danas nametnuta ustavna interpretacija vladajuće većine da je Vlada samo povremeno odgovorna Hrvatskom saboru, tj. onda kada sabor redovito zasjeda. Na taj način bitno je narušeno ustavno načelo odgovornosti vlade Hrvatskom saboru”, pojasnio je prof. Podolnjak.

Dr. sc. Ines Strenja je istaknula kako je Most prošlog ljeta, navevši 52 razloga za smjenu ministra Milana Kujundžića, tražio i 52 odgovora, odnosno rješenja, ali to se nije dogodilo, a nastavilo se urušavanje svega onog što poznajemo kao javno zdravstvo.

„Situaciju u zdravstvu je postala neizdrživa i jasno je svima, osim ministru Kujundžiću, da ne možemo čekati još godinu dana do novih izbora i novog ministra. Unatoč ogromnim investicijama u zgrade i tehnologiju suočavamo se sa zatvaranjem odjela čak i u Kliničkim bolničkim centrima zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara. Ljudski resursi su ključni, bez toga nema sustava, a uporno ponavljanje da je ova vlada učinila najviše za liječnike, licemjerno je podcjenjivanje. Ponovno je ministar vratio robovlaničke specijalističke ugovore, ukinuo pripravnički staž, nije omogućio liječnicima pregovaračku poziciju jer „nisu reprezentativni“, nije im omogućio pravednu naknadu za prekovremeni rad, već je u dva navrata pokušao utjecati na pravosuđe da bi  na kraju parafirao povišicu za zaposlene u zdravstvu, i nakon toga pristao na neprihvaćanje potpisanog. U tom je trenutku trebao premijeru ponuditi ostavku, to bi bio pravi častan potez jednog ministra zdravstva“, rekla je dr.sc. Strenja.

Ponovila je 5 ključnih točaka koje je Most naveo u opozivu ministru Kujundžiću.

Nije ni započeo, a kamoli proveo reformu zdravstvenog sustava. Nije snažio primarnu zdravstvenu zaštitu, pa se sustav i dalje temelji na skupom bolničkom sustavu umjesto na dostupnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti u kojoj je četvrtina zaposlenih u zdravstvu i gdje treba rješavati i do 70 posto zdravstvenih potreba stanovništva. Propustio je preustrojiti bolnički sustav, jer bolnice svakako treba integrirati, ali da se ne naruši načelo dostupnosti, jednakosti i da se smanji politički utjecaj lokalnih moćnika na zdravstveni sustav. Nije financijski stabilizirao sustav. Nije reorganizirao HZZO i načine plaćanja usluga koje sustav čine ekonomski održivim. Potpuno je izostalo upravljanje ljudskim resursima. Zdravstveni kadar najvrjedniji i nezamjenjivi resurs u sustavu i njegov odljev nećemo zaustaviti penalizacijom već poticajnim mjerama i stimulacijama za ostanak““, navela je Strenja.

Tagovi: most, Ustav RH, zdravstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE