Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Mrsić: Pljačka, ucjena i diskriminacija – to je mirovinska reforma

Mrsić rekao kako je Pavić ''grobar mirovinskog sustava'' i kako zajedno s Plenkovićem ucjenjuje građane i krade im tri godine mirovine...

Objavljeno 20.09.2018
Antonela Verković

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocijenio da najavljena Vladina mirovinska reforma stane u tri riječi: pljačka, ucjena i diskriminacija.

“Pljačka – zato što želi ono što imamo osobno na našim računima u 2. mirovinskom stupu.

Ucjena – jer nas Vlada ucjenjuje da, ako hoćemo mirovine, tada moramo sredstva iz drugog mirovinskog stupa dati državi i onda će to država potrošiti kako želi, a neće garantirati da ćemo imati veće mirovine.

Diskriminacija – zato jer svi uplaćujemo doprinose i PDV, a ne daju nam da imamo 27 posto dodatka na mirovine”, pojasnio je Mrsić.

Umjesto da jačaju 2. mirovinski stup, premijer Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić uzimaju ono što je naše”, upozorio je Mrsić.

MRSIĆ: PLENKOVIĆ I PAVIĆ UCJENJUJU GRAĐANE I KRADU IM TRI GODINE MIROVINE

Istaknuo je i da Vlada ucjenjuje građane da ako prebace sredstva u proračun, onda će im dati mirovinu koja će biti 600 kuna veća od one koju primaju iz 1. i 2. stupa.

Bez obzira na to što građani mogu birati, to je u suštini ucjena, jer onaj tko to ne napravi imat će trajno manju mirovinu, istaknuo je.

“Što će Vlada učiniti s 87 milijardi kuna koliko ima u 2. mirovinskom stupu?”, upitao je i odmah ponudio svoje uvjerenje da će, “nakon podmirenja troška od 40 milijardi, preostalih 47 utrošiti vjerojatno za još veća davanja braniteljskoj populaciji prema kojoj je premijer Plenković ionako izdašan i dijeli im šakom i kapom kao Djed Mraz, ali ih svejedno ne uspijeva smiriti jer oni žele da ode”.

MRSIĆ: ”PAVIĆ JE GROBAR MIROVINSKOG SUSTAVA”

“Da Pavića ne zanima budućnost u Hrvatskoj vidi se i po tome što je odlučio da se u mirovinu ide sa 67 godina 2031. objašnjavajući da je cilj da građani budu dulje u radnom odnosu, a cilj mu je zapravo da građanima ukrade tri godine mirovine”, ocjenjuje Mrsić.

Tako će imati manji trošak, a mirovine će biti za 200 do 300 kuna manje nego kada bi ostalo sadašnje rješenje, istaknuo je Mrsić.

“Pavić je grobar mirovinskog sustava, štetočina koja ne poznaje sustav”, ustvrdio je, zaključivši da nema smisla penalizirati mirovine te da treba nastaviti putem kojim se ranije krenulo po kojemu se prijevremeno umirovljenje ne bi vezalo za staž, a svi bi trebali imati pravo na dodatak od 27 posto.

Komentirajući stanje u svojoj bivšoj stranci SDP-u, rekao je da mu je žao što ga nitko nije slušao kad je prije godinu i pol dana govorio da se SDP treba mijenjati, prvenstveno, vodstvo stranke. “Sve što sam predvidio sada se obistinjuje. Nadam se da će biti pameti u stranci da se ne raskole”, apelirao je na bivše kolege.

(Hina)

FOTO: HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ml

Tagovi: andrej plenković, marko pavić, mirando mrsić, mirovinska reforma,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE