Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Mrsić pozvao Plenkovića da svoju fotelju u Bruxellesu ne zarađuje preko leđa nezaposlenih

Za aktualnu je vladu je Mrsić rekao da je poput elementarne nepogode. „Iza njih će ostati samo spaljena zemlja”...

Objavljeno 05.10.2018
Antonela Verković

Nezavisni saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić obrušio se na ministra Pavića i premijera Plenkovića prozvavši Pavića ‘nesposobnim’, a poručio je i kako vlada namjerava ukinuti naknadu za nezaposlene?!

„Novi zakon o tržištu rada je još jedan pokušaj nesposobnog ministra Pavića da napravi nered u sustavu. Najprije je krenuo s mirovinskim sustavom, a sada želi ukrasti radnicima mogućnost da za vrijeme nezaposlenosti primaju naknadu za nezaposlene”, poručio je Mrsić s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

Vlada je, podsjeća Mrsić, krenula u izradu novog zakona kojim će se ukinuti Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti te Zakon o poticanju zapošljavanja.

„Sadašnjim zakonom je riješeno da svi izdvajamo iz naših plaća dio sredstava kao doprinos za zapošljavanje i odatle se isplaćuju naknade za nezaposlenost. No, ova vlada ukida naknade za vrijeme nezaposlenosti pod krinkom nužnih reformi koje trebamo provesti”, navodio je Mrsić.

Ministar financija Zdravko Marić koji, kako je rekao, voli „male noćne razgovore”, je u raspravi u Saboru rekao da se neće ništa promijeniti no očito je, kaže Mrsić, da ministri Marić i Pavić žele uštedjeti upravo na nezaposlenima.

ŠTO ĆE BITI S NAKNADOM ZA NEZAPOSLENE?!

„Doprinos se utvrđivao kao dio plaće koji se uplaćuje u poseban dio proračuna i temeljem toga se izračunavao postotak koji se prima dok su nezaposleni. Sad kažu da će to biti dio državnog proračuna i da će sve biti isto samo ne kažu u kojem postotku i kojim kriterijima”, rekao je Mrsić.

Podsjetio je i kako tu naknadu prima 25.000 nezaposlenih građana i ona prosječno iznosi mjesečno 2131 kunu.

Vlada ovakvim potezima, kaže Mrsić, poručuje da problemi radnika nisu važni te im žele uskratiti i ovako minimalni iznos.

„Ni Plenković ni Marić neće biti u poziciji da primaju naknadu za nezaposlene jer će se zbrinuti bilo u fotelji u Bruxellesu ili u nekoj financijskoj instituciji, a HDZ se pobrinuo za svoje ljude pa ih je uhljebio. Udara se na radnike i želi se olakšati poslodavcima preko leđa građana i radnika”, poručivao je Mrsić.

Svima je, kaže, jasno da se to radi starijim radnicima koji teško nalaze novi posao.

„Ministre Paviću, kako Vas nije sram uzimati i ovo malo sigurnosti koje imamo kada izgubimo radno mjesto? Po kojim kriterijima će se, opstane li, naknada za nezaposlene određivati? Po boji članske iskaznice, po tome da li je netko nečiji kum ili vozač?”, pitao je Mrsić.

Za aktualnu je vladu rekao kako je poput elementarne nepogode. „Iza njih će ostati samo spaljena zemlja”, zaključio je.

(Hina)

FOTO: HINA / Denis CERIĆ /dc

Tagovi: andrej plenković, marko pavić, mirando mrsić, nezaposleni,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE