Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

MUP upozorava: Jučer je brzina odnijela tri života; vozači prilagodite brzinu kretanja

Brzina je prvi ubojica!

Objavljeno 24.05.2019
Lucija Tokić

U protekla 24 sata na hrvatskim prometnicama dogodilo se 98 prometnih nesreća, tri osobe smrtno su stradale, uključujući i sedmogodišnju djevojčicu, a u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u petak te apeliralo na vozače da prilagode brzinu.

MUP je izvijestio kako su jučer tri osobe smrtno stradale te da je u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila brzina, unatoč brojnim upozorenjima, pojačanom postupanju i drugim mjerama koje policija poduzima po pitanju sigurnosti u prometu.

Dvije osobe smrtno su stradale u dvije odvojene prometne nesreće na splitskom području, obje u mjestu Živogošće. Prva prometna nesreća dogodila se kada je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom i sletio s kolnika, a druga kada je 50-godišnji mađarski motociklist, također zbog neprilagođene brzine, izgubio kontrolu i udario u zaštitnu metalnu ogradu.

Treća prometna nesreća, u kojoj je smrtno stradala sedmogodišnja djevojčica, dogodila se u Zagrebu kada se 33-godišnji vozač osobnog automobila prevelikom brzinom približio obilježenom pješačkom prijelazu bez semafora i udario djevojčicu, koja je s ocem prelazila cestu. Od udara njezino je tijelo odbačeno na nogostup.

Brzina je prvi ubojica

MUP navodi da je brzina vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od “četiri glavne ubojice u prometu”, uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Od početka godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 89 osoba, a samo tijekom svibnja 18. Također, prošle godine poginulo je troje djece, a tijekom ove već dvoje.

Prošle se godine, zbog nepropisne i neprilagođene brzine, dogodilo 7475 ili 22,4 posto od ukupnog broja prometnih nesreća, a u tim je nesrećama smrtno stradalo 158 osoba ili 49,8 posto od ukupnog broja poginulih.

MUP je stoga upozorio vozače da prilagode brzinu kretanja prometnim znakovima, stanju u prometu i vremenskim uvjetima te da se pridržavaju prometnih propisa.

“Posebnu brigu vodite o pješacima i djeci jer je dovoljan trenutak nepažnje i nebrige da ljudski život bude ugašen”, poručili su iz MUP-a.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: brzina, MUP, vozači,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE