Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Na dražbi prodan dio stubišta Eiffelova tornja

Cijena?...Prava sitnica, "samo" 169 000 eura

Objavljeno 28.11.2018
Lucija Tokić

Djelić originalnog stubišta Eiffelova tornja prodan je jučer  na dražbi u Parizu za 169 000 eura, izvijestila je aukcijska kuća Artcurial.

Prodajna cijena nadmašila je očekivanja aukcijske kuće čija je prvobitna procjena iznosila između 40 000 i 60 000 eura.

Riječ je o dijelu stubišta visokom 4,3 metra, koji čini 25 stuba od kovanog željeza. Pripadaju spiralnom dijelu stubišta koji je izvorno povezivao drugi i treći kat 300 metara visokoga tornja.

Željezni toranj izgradio je francuski inženjer Gustave Eiffel. S 300 metara najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu grada svjetla. Velebna željezna konstrukcija građena je nekoliko godina i javnosti predstavljena 31. ožujka 1889. godine. Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, kojom se obilježavalo stotinu godina od Francuske revolucije. Dugo je bio najviša zgrada u svijetu, punih četrdeset godina, kada je izgrađena njujorška zgrada tvrtke Chrysler.

Broj stepenica od dna do vrha građevine tijekom povijesti je varirao pa ih je na dan otvorenja toranj imao 1710, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1665.

Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradilo dizalo. Dio su kupili muzeji, a dio je u zakladi Yoshii u Japanu, jedan dio nalazi se blizu njujorškoga Kipa slobode, a još jedan u Disneyevom zabavnom parku na Floridi, pokraj replike tornja.

(Hina)

foto: Unsplash (ilustracija)

Tagovi: dražba, Eiffelov toranj, stubište,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE