Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Na lokalnim izborima u SDP-u Bernardićevi pobornici i oponenti za sada izjednačeni

Od početka lokalnih izbora u SDP-u, održani su u devet županija i Gradu Rijeci

Objavljeno 17.06.2018
Alan Srčnik

Članovi SDP-a u subotu su birali stranačko vodstva u šest županija i gradu Rijeci, dok će u nedjelju  pred biračke kutije SDP-ovci u još četiri županije i u Zagrebu, gdje će u drugom krugu unutarstranačkih izbora predsjednika zagrebačkog SDP-a birati između Denisa Hrestaka i Gordana Marasa.

Od početka lokalnih izbora u SDP-u, održani su u devet županija i Gradu Rijeci. Rezultati do sada održanih unutarstranačkih izbora pokazuju da je ‘teren podijeljen’ oko načina na koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić i njegovi suradnici vode stranku.

U subotu je u Brodsko-posavskoj županiji, premda se natjecalo četvero kandidata, u prvom krugu pobijedila Marina Opačak Bilić, koja se percipira kao Bernardićeva kandidatkinja. U SDP-u Ličko-senjske županije treći put mandat je dobio Tomislav Zrinski, a u unutarstranačkim strujanjima smatra se bliskim šefu stranke. Na čelo Šibensko-kninskog SDP-a došao je Joško Šupe, koji je dobio dvostruko više glasova od Bernardićeva kandidata Igora Meića.

U Primorsko-goranskoj županiji, kao jedini kandidat, mandat je potvrdio Zlatko Komadina, koji se smatra ocem “projekta Bernardić”, premda je zadnjih mjeseci sklon vrlo kritički progovoriti o Bernardićevoj vladavini, pogotovo na zatvorenim stranačkim forumima. Jedini kandidat za čelnika u Istarskoj županiji bio je dosadašnji predsjednik Vili Bassanese, a za reizabranog predsjednika poznavatelji unutarstranačkih prilika reći će da ne pripada ničijoj struji te da je “svoj, ali pragmatičan”. Bassanese je gradonačelnik Umaga kojim vlada u koaliciji s HDZ-om.

U Gradu Rijeci, nakon osmogodišnjeg vodstva Vojka Obersnela koji se nije kandidirao, pobijedio je Marko Filipović, za kojega kažu da je “kompromisni kandidat Obersnela i Komadine”. Nasuprot njemu bio je Vuk Prica, za kojeg se smatralo da je kandidat Željka Jovanovića koji je javno kritičan prema Bernardiću, no, Prica je odbacivao takva tumačenja.

SDP-ovci Osječko-baranjske županije za tjedan dana ići će u drugi krug izbora. Relativni pobjednik u prvom krugu je dosadašnji čelnik Domagoj Hajduković, međunarodni tajnik i saborski zastupnik SDP-a, a u drugom krugu izazivač će mu biti Bernardićev favorit Dalibor Štaba.

Prošlog vikenda na čelu županijskih organizacija Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije mandate su potvrdili Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, obojica članovi Predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini i saborski zastupnici, koje se, međutim, ne svrstava među ljude od posebnog Bernardićevog povjerenja. Treći mandat na čelu SDP-a Zadarske županije ‘uzela’ je Renata Sabljar Dračevac koja se ubraja u Bernardićevu ekipu.

U nedjelju svoja čelništva biraju SDP-ovci Varaždinske, Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Dubrovačko-neretvanske županije.

Međutim, najzanimljiviji će biti drugi krug izbora u Zagrebu, u najvećoj SDP-ovoj organizaciji. Za mjesto predsjednika Gradskog odbora (GO) Zagreba bore se Denis Hrestak, koji kotira kao Bernardićev kandidat i Gordan Maras, koji ne štedi riječi kritike na njegov račun. Hrestak je u prvom krugu izbora prošle nedjelje dobio 670 glasova (38,77 posto), a Maras 485 (28,07 posto). U Predsjedništvo GO tada je izabrano Bernardićevih čak 13 od ukupno 14 članova, svih četvero izabranih potpredsjednika lojalno je Bernardiću, kao i 49 od 55 članova Gradskog odbora. Alen Čičak koji je ispao u prvom krugu javno je pozvao zagrebačke SDP-ovce da glasaju za Marasa, dok je Aleksandra Kolarić apelirala da se “glasa za promjene”, ne imenujući nijednog kandidata.

SDP-ovci Virovitičko-podravske županije svoje čelništvo birat će 24. lipnja, dok će članstvo Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke županije i Vukovarsko-srijemske županije na izbore 30 lipnja.

Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donesena, očekuje se da će biti poznata 17. lipnja nakon što se održe kotarski izbori u Splitu. S obzirom na to da je središnjica SDP-a raspustila Županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva dijela članstva, tamošnji izbori su otkazani.

(Hina)

Tagovi: sdp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE